7 Φυσικοί Τρόποι να Απαλλαγείτε από τον Πόνο και το Πιάσιμο στη Μέση σας

[19/06/2019 - 11:20]

7 Φυσικοί Τρόποι να Απαλλαγείτε από τον Πόνο και το Πιάσιμο στη Μέση σας

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν συχνά ενοχλήσεις, πιασίματα ή πόνο στην πλάτη, στη μέση και κάτω χαμηλά στη σπονδυλική στήλη. Οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να μειώσουν ή και να σας απαλλάξουν εντελώς. -d-

Τι μπορείτε να κάνετε για ν’ απαλλαγείτε από τον πόνο στη μέση. Ο ερεθισμός ή ο εκφυλισμός οποιασδήποτε δομής, χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκαλέσει τον πόνο στη μέση. Πρόκειται για ένα δυσάρεστο σύμπτωμα.

Εμφανίζεται κυρίως από μυϊκά αίτια, παρότι μπορεί να συμβεί και εξαιτίας, του εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων, προβλημάτων με τις αρθρώσεις, κήλης και άλλων πιο σοβαρών παθήσεων.

Αν και οι περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει ν’ αναλυθούν από κάποιον ειδικό, υπάρχει μια σειρά συνηθειών και φροντίδας που μπορεί να μειώσει την ασθένεια, άσχετα από τα αίτια.

Για την ακρίβεια, μπορείτε να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, προτού εμφανιστεί ο πόνος. Εξάλλου, αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή τραυματισμών, μυϊκών κραμπών και άλλων σχετιζόμενων συμπτωμάτων.

Θέλετε να τις μάθετε; Ας δούμε τι προτείνει το meygeia.gr

1. Σωστή στάση του σώματος για τον πόνο στη μέση

Έχετε καλή στάση του σώματος; Παρότι την παραβλέπετε, κάτι τόσο σημαντικό όσο η στάση του σώματος, και όταν περπατάτε και όταν ξεκουράζεστε, μπορεί να μειώσει την επανάληψη του πόνου της μέσης.

Προτάσεις

 • Όταν κάθεστε, να φροντίζετε να διατηρείτε ίσια την πλάτη, κατά προτίμηση υποστηρίζοντάς τη.
 • Αν προσπαθείτε να εκτελέσετε μια δραστηριότητα υψηλής έντασης, όπως το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να λυγίζετε τα πόδια ώστε να προσφέρετε υποστήριξη στην πλάτη σας.
 • Όταν περπατάτε, να διατηρείτε ίσια την πλάτη, ευθυγραμμισμένους τους ώμους και το κεφάλι μπροστά.

2. Κάντε ασκήσεις

Η καθιστική ζωή συνδέεται με τον πόνο στη μέση και τις ασθένειες των αρθρώσεων, οι οποίες φθείρουν το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Παρόλο που η αδράνεια μπορεί να μειώσει τον πόνο όταν είναι πολύ δυνατός, η συχνή φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για να τον αποτρέψετε.

Προτάσεις

 • Υιοθετήστε μια ρουτίνα ασκήσεων για τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα.
 • Συνδυάστε ασκήσεις για το καρδιαγγειακό, με ασκήσεις επικεντρωμένες στην ενδυνάμωση των μυών.
 • Να κάνετε ζέσταμα και διατάσεις.
 • Αν έχετε τραυματιστεί ή πονάτε, μάθετε αν μπορείτε να κολυμπήσετε.

3. Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Οι τεχνικές αναπνοής είναι απλές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα ολόκληρου του σώματός σας.

Αυτό επιτρέπει τη βελτίωση της φυσικής και πνευματικής ευεξίας, ειδικά όταν υποφέρετε από επεισόδια άγχους και αγωνίας.

Προτάσεις

 • Αν έχετε ένταση στη μέση εξαιτίας άγχους, βρείτε ένα ήρεμο και ήσυχο μέρος, και αναπνεύστε αργά και βαθιά για 5 λεπτά.
 • Εισπνέετε και αναπνέετε επαναλαμβανόμενα, μέχρι να νιώσετε πιο χαλαροί.

4. Ελέγξτε το βάρος σας

Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να προκαλέσει τον πόνο στη μέση, πέραν από τους τραυματισμούς, τη φθορά στους δίσκους και άλλες χρόνιες διαταραχές. Στη πορεία, αυτά μπορούν να εμφανιστούν ως περισσότερο σοβαρά επεισόδια.

Ο λόγος είναι πως το υπερβολικό βάρος, υπερφορτώνει τους μυς και τις αρθρώσεις, ξεπερνώντας τις υποστηρικτικές δυνατότητες της σπονδυλικής στήλης.

Προτάσεις

 • Υιοθετήστε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, χαμηλό σε λίπος και θερμίδες.
 • Κάντε συχνές ασκήσεις για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
 • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να διευκρινίσετε αν το επιπλέον βάρος σας οφείλεται σε κάτι άλλο πέραν του φαγητού (διαταραχές του μεταβολισμού ή παθήσεις του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων).

5. Αποφύγετε το κάπνισμα

Πέραν του να υποφέρετε από σοβαρές συνέπειες στην υγεία του αναπνευστικού σας συστήματος, το κάπνισμα επηρεάζει και την καλή κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η οξυγόνωση των μυών του κάτω μέρους της μέσης.

Οι τοξίνες των τσιγάρων φθείρουν τους ιστούς και, μακροπρόθεσμα, προκαλούν τον εκφυλισμό των σπονδύλων.

Προτάσεις

 • Αναζητήστε βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
 • Επιλέξτε την κατανάλωση τσαγιών και θεραπειών για ν’ ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα στέρησης.
 • Αν δεν καπνίζετε, αποφεύγετε την έκθεσή σας στον καπνό του τσιγάρου.

6. Να κοιμάστε καλά

Ο καλής ποιότητας ύπνος, είναι το κλειδί όχι μόνο για την ανανέωση της φυσικής και πνευματικής σας ενέργειας, αλλά είναι απαραίτητος για τη χαλάρωση των μυών της οσφυϊκής και αυχενικής περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, η ακαμψία και η ένταση της ημέρας, μειώνονται. Επιπλέον, αυξάνεται η οξυγόνωση των μυών.

Προτάσεις

 • Να σέβεστε το πρόγραμμα του ύπνου σας και να φροντίζετε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες την ημέρα.
 • Να θυμάστε ότι, όταν κοιμάστε, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια καλή στάση.

7. Σηκώστε τα πόδια σας

Αφότου ολοκληρώσετε μια μέρα γεμάτη ένταση, μπορείτε να σηκώσετε τα πόδια σας για να χαλαρώσετε τη μέση σας και να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Η απλή αυτή άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην αποτροπή της δυσκαμψίας και των μυϊκών κραμπών.

Προτάσεις

 • Ξαπλώστε σε μια άνετη επιφάνεια, κρατήστε ίσια την πλάτη σας και τα χέρια σας στα πλαϊνά.
 • Σηκώστε τα πόδια σας για 3 ή 5 λεπτά και ξεκουραστείτε.

Αισθάνεστε συνέχεια οσφυϊκό πόνο; Αν το σύμπτωμα σας χαλά την ημέρα, να θυμάστε τις προηγούμενες συμβουλές και προσπαθήστε ν’ απαλλαγείτε απ’ αυτόν με απλούς και φυσικούς τρόπους.

Αν επιμένει ο πόνος, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ