Ένα Φλιτζάνι Μύρτιλλα τη Μέρα τον Καρδιολόγο Κάνει Πέρα

Ένα Φλιτζάνι Μύρτιλα τη Μέρα τον Καρδιολόγο Κάνει Πέρα

Τα φρούτα προσφέρουν πολλές “υπηρεσίες” για την υγεία μας. Για παράδειγμα το μύρτιλο έχει υποστηριχτεί ότι σχετίζεται με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης, οπότε και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι πιλότοι της RAF κατανάλωναν μαρμελάδα μύρτιλο για να οξύνουν την όρασή τους στις αποστολές της νύχτας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η wikipedia.org, μια πρόσφατη μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν εντόπισε καμία τέτοια επίδραση.

Αλλά, τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αναφέρει το newsbeast.gr:

Η κατανάλωση μιας κούπας μύρτιλων ημερησίως, περίπου 150 γραμμάρια, βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA).

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης μύρτιλων σε 138 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, ηλικίας 50-75 ετών, που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Η εξάμηνη μελέτη ήταν η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

«Παλαιότερες μελέτες διαπίστωναν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μύρτιλα έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2», εξήγησε η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αϊντίν Κάσιντι. «Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μύρτιλα περιέχουν υψηλή ποσότητα της φυσικής ουσίας ανθοκυανίνη, του φλαβονοειδούς που ευθύνεται για τις κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις στα φρούτα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 150 γραμμαρίων μύρτιλων ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12-15%.

«Το απλό και εφαρμόσιμο μήνυμα είναι να καταναλώνουμε ένα φλιτζάνι μύρτιλα ημερησίως για να βελτιώσουμε την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο Δρ. Πίτερ Κέρτις, του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ο Κέρτις παρατηρήσε πάντως ότι στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε να υπήρξε κάποιο όφελος όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από 75 γραμμάρια μύρτιλων ημερησίως.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

loading...