Tunguska: η NASA υπολόγισε το Μέγεθος του Μετεωρίτη και τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσε στη Σιβηρία

Tunguska: η NASA υπολόγισε το Μέγεθος του Μετεωρίτη και τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσε στη Σιβηρία

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το περιστατικό της Tunguska (Τουνγκούσκα), αποτελεί Μήλον της Έριδος για πολλούς, καθώς σύμφωνα με αντικρουόμενες εκτιμήσεις το αντικείμενο που έπεσε ήταν, είτε ένας μετεωρίτης που πριν πέσει εξερράγη στον αέρα, είτε, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ήταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που το κατέρριψαν.

Τα μοντέλα υπολογιστών της NASA εξετάζουν την περίπτωση του μετεωρίτη της Tunguska και φανερώνουν ότι ήταν αρκετά μεγάλος και ότι η ανάλυση που προέκυψε από περιγραφές των μαρτύρων δείχνει ότι υπήρχαν γύρω στους 36 ανθρώπους στη ζώνη πτώσης. Αυτό αναφέρεται από επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος NASA και Ρώσους συναδέλφους τους, στο περιοδικό Icarus, σύμφωνα με το earth-chronicles.com

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα αρχεία των αυτόπτων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων ιστοριών – πάνω από 700 – από παράπλευρους μάρτυρες που καταγράφηκαν από σοβιετικούς ερευνητές, αναφέρονται περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας, αλλά μόνο τρεις δωδεκάδες άνθρωποι στην πληγείσα περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί άνθρωποι έχασαν το μυαλό τους ή/και τραυματίστηκαν σοβαρά, τουλάχιστον τρεις πέθαναν είτε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του αστεροειδούς είτε λίγες μέρες μετά. Η αιτία θανάτου ήταν είτε το ίδιο το κύμα εκρήξεων είτε τα εγκαύματα που προκλήθηκαν από την πτώση ενός ουράνιου σώματος και από τις πυρκαγιές των δασών.

“Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ύπαρξης της ανθρωπότητας, καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό από μεγάλους μετεωρίτες και επομένως δεν γνωρίζουμε πώς διαλύονται στην ατμόσφαιρα και τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Η πτώση του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ και οι νέες μέθοδοι υπολογισμού βοήθησαν στην εμβάθυνση της κατανόησης της συμπεριφοράς τους”, μας λέει η Lorien Wheeler από το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ).

Κάθε τέλη Ιουνίου, ο επιλεγόμενος “Μετεωρίτης Tunguska” γιορτάζει ένα είδος επετείου καθώς πριν από 100 και πλέον χρόνια, στις 30 Ιουνίου 1908 στις 7:17 π.μ., ένα τεράστιο αντικείμενο λέγεται ότι έπεσε σε μία έρημη γωνιά της Σιβηρίας καταστρέφοντας ένα τεράστιο δάσος συγκρίσιμου μεγέθους με το Χονγκ Κονγκ.

Αυτή παραμένει η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που προκλήθηκε ποτέ από έναν μετεωρίτη, ο οποίος με σύγχρονα μέσα εντοπίστηκε λεπτομερώς το προφίλ του.

Η πτώση του μετεωρίτη στο Τσελιαμπίνσκ τον Φεβρουάριο του 2013, έδωσε συγκρίσιμα μεγέθη ώστε μαζί με άλλα δεδομένα να διερευνηθεί τι συνέβη στην Τουνγκούσκα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν και δεν υπήρξαν σοβαρές παρατηρήσεις του μετεωρίτη της Tunguska τον καιρό εκείνο, οι σύγχρονοι αστρονόμοι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν το μέγεθός του, ενώ όπως σημειώνει η Wheeler, η σύγχρονη τεχνολογία υπολογιστών μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Με βάση τις περιγραφές μαρτύρων, την έκταση των ζημιών και την απουσία ενός κρατήρα, οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν ένα μοντέλο του περιστατικού Tunguska και υπολόγισαν 50 εκατομμύρια πιθανά σενάρια. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε ένα από τα πιο πρόσφατα μαθηματικά μοντέλα, περιγράφοντας ρεαλιστικά τον τρόπο με τον οποίο οι μετεωρίτες αποσυντίθενται και καίγονται στην ατμόσφαιρα.

Ως αποτέλεσμα, οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να υπολογίσουν την κατά προσέγγιση ισχύ της έκρηξης, την ταχύτητα του αστεροειδή, το μέγεθος και τη μάζα του, καθώς και την πυκνότητά του.

Όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με το earth-chronicles.com, ο μετεωρίτης του Tunguska ήταν κάπως μεγαλύτερος από ότι προηγουμένως υπολογιζόταν.

Έτσι, λοιπόν, η πιθανή διάμετρος του ήταν περίπου 75 μέτρα και η δύναμη της έκρηξης ήταν κοντά στις πιο ισχυρές σοβιετικές και αμερικανικές θερμοπυρηνικές βόμβες, δηλαδή πάνω από 20 μεγατόνους.

Πιθανότατα, ο μετεωρίτης κατέρρευσε και εξερράγη σε υψόμετρο περίπου 12-17 χιλιομέτρων, πάνω από την επιφάνεια της Γης, οπότε η διάμετρος της πληγείσας περιοχής ήταν εντυπωσιακή και έφτανε τα 5-12 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αμερικανικού Ινστιτούτου SETI και τους Ρώσους συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και το Ινστιτούτο Δυναμικής της Γεωσφαίρας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην περίπτωση του μετεωρίτη Tunguska, η ανθρωπότητα ήταν τυχερή, καθώς έπεσε σε σχετικά έρημη περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Όπως ελπίζουν οι Αμερικανοί και Ρώσοι ερευνητές, αυτοί οι υπολογισμοί και οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αστεροειδείς απειλούν τον πολιτισμό στο σύνολό του και τις μεμονωμένες πόλεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις υπερασπιστούμε.

diadrastika.com