Τι Είναι το Βουτυρόγαλα και Πως Ωφελεί την Καρδιά

[22/06/2019 - 14:02]

Τι Είναι το Βουτυρόγαλα και Πως Ωφελεί την Καρδιά

Το βουτυρόγαλα (buttermilk) είναι οξινισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, δηλαδή το υγρό που μένει όταν αφαιρέσουμε από το γάλα το βούτυρο.

Η οξίνιση του γάλακτος γίνεται με την προσθήκη οξυπαραγωγικών μικροοργανισμών, οι οποίοι κατεβάζουν το pΗ του γάλακτος με αποτέλεσμα την πήξη του.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut, το βουτυρόγαλα και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, περιέχουν μόρια που μειώνουν την παραγωγή χοληστερόλης και άλλων επικίνδυνων λιπιδίων στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Ερευνητές από τη Γαλλία διερεύνησαν πώς τα λιπίδια, οι οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών, των ελαίων και των ορμονών που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ανθρώπους. Επικεντρώθηκαν στα πολικά λιπίδια, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο πειραματόζωων.

«Αν και τα πολικά λιπίδια υπάρχουν στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βουτυρόγαλα περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Marie-Caroline Michalski από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Γαλλίας.

Η Michalski και οι συνεργάτες της μελέτησαν 58 υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να διερευνήσουν πώς μπορούν αυτά τα λιπίδια να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να προσθέσουν στην καθημερινή τους διατροφή κρεμώδες τυρί, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολικά λιπίδια.

Κάθε συμμετέχουσα κατανάλωσε κρεμώδες τυρί για ένα μήνα. Μετά από ανάλυση της κατάστασης της υγείας τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά χαμηλότερη κακή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Η Michalski είπε ότι η καθημερινή πρόσληψη 5 γραμμαρίων πολικών λιπιδίων γάλακτος, βοήθησε στη μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 8,7%. Η ομάδα της ελπίζει ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη χάραξη νέων στρατηγικών διατροφής για τη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στους ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση βουτυρογάλακτος για μεγαλύτερες περιόδους μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση ενός καλού λιπιδαιμικού προφίλ στο αίμα, σε χώρες όπου παραδοσιακά καταναλώνεται βουτυρόγαλα, κάτι που θα ήταν σημαντικό να επαληθευτεί», πρόσθεσε.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Πηγή: Medical Daily και onmed.gr

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ