Ελαφονήσι και Ελαφόνησος: Δύο Ελληνικοί Επίγειοι Παράδεισοι (video)

Ελαφονήσι και Ελαφόνησος: Δύο Ελληνικοί Επίγειοι Παράδεισοι

Πρόκειται για ένα από τα πιο ονειρικά και παραδεισένια μέρη στη χώρα που μόλις το αντικρίσεις, αναφωνείς: «Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος»! Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που κάθε χρόνο φιγουράρει στις λίστες διεθνών ταξιδιωτικών περιοδικών και τουριστικών πλατφόρμων ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως.

Το Ελαφονήσι, μία από τις πιο γνωστές στο εξωτερικό ακρογιαλιές –όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας– εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και απέχει περίπου 1,5 ώρα (75 χλμ.) με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης των Χανίων.

Σε πολλά σημεία της απέραντης αμμουδιάς της, εκεί που σκάει το κύμα, θα παρατηρήσετε τις ροζ αποχρώσεις της άμμου και μικρά κοχυλάκια. Η ακρογιαλιά με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη λιμνοθάλασσα που δημιουργείται και τα καταγάλανα αβαθή νερά έχει αναδειχτεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000.

Στο βίντεο από drone που ακολουθεί του χρήστη simple droneography αποδεικνύεται περίτρανα γιατί η συγκεκριμένη ακτή στο νοτιοδυτικό τμήμα των Χανίων αποτελεί πραγματικό επίγειο παράδεισο, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο newsbeast.gr.

Πολλοί όμως μπερδεύουν το Ελαφονήσι που είναι νησί το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, με την Ελαφόνησο που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Τα ονόματα, βλέπετε, δεν διαφέρουν και πάρα πολύ.

Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα – μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείο της φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας, ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο και αποτελεί σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος.

Εκείνο που ελάχιστοι ξέρουν, ωστόσο, είναι πως απέναντι από την Ελαφόνησο, στη νησίδα του Παυλοπετρίου, «κρύβεται» η παλαιότερη υποβρύχια πόλη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πλησιάζει τα 5000 χρόνια ιδιόμορφης ζωής.

Σε απόσταση μόλις 4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας – που σημαίνει είναι προσιτή από τον καθένα μας να την δούμε με μία μάσκα θαλάσσης – βρίσκεται σε άριστη κατάσταση ο ελληνικός αρχαίος οικισμός, η ημερομηνία «γέννησης» του οποίου είναι, σύμφωνα με τους ειδήμονες, τα 2.800 χρόνια προ Χριστού!

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από το Ελαφονήσι και ένα από την Ελαφόνησο με την υποβρύχια πολιτεία του:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Elafonisi Beach- Crete, Greece

B B C υποτιτλισμένο Η πόλη κάτω από τα κύματα-Παυλοπέτρι -Ελαφόνησος

loading...