Η Άσκηση που Μειώνει Λίπος στην Καρδιά

[20/07/2019 - 13:29]

Η Άσκηση που Μειώνει Λίπος στην Καρδιά

Το λίπος γύρω από την καρδιά γνωστό και ως περικαρδιακό λίπος, μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, ανοίγοντας το δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Το λίπος γύρω από την καρδιά είναι ένα βιολογικά ενεργό όργανο το οποίο εκκρίνει κυττοκίνες, ουσίες με φλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι υπεύθυνη για τα οξέα στεφανιαία επεισόδια (εμφράγματα).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η γυμναστική με βάρη συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει το λίπος γύρω από την καρδιά, όπως πληροφορούμαστε από το onmed.gr

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης μελέτησαν 32 άτομα που ήταν παχύσαρκα και δεν ασκούνταν τακτικά, δεν είχαν όμως καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα έκανε ασκήσεις με βάρη, η δεύτερη αερόβια, ενώ η τρίτη δεν έκανε κάποια μορφή άσκησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία στην καρδιά πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, προκειμένου να καταγραφεί ο επικαρδιακός και ο περικαρδιακός λιπώδης ιστός.

Τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση με βάρη, συνέβαλαν στη μείωση του επικαρδιακού λιπώδους ιστού. Η αερόβια οδήγησε σε μείωση της τάξης του 32%, ενώ τα βάρη το μείωσαν κατά 24%.

Μόνο η προπόνηση με βάρη ωστόσο, προκάλεσε 31% μείωση του περικαρδιακού λιπώδους ιστού.

Αν και δεν δοκιμάστηκε ο συνδυασμός των δύο τύπων άσκησης, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι έστω ο ένας εκ των δύο τύπων άσκησης είναι ιδιαίτερα επωφελής, συγκριτικά με το να μην ασκείται κάποιος.

Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν γιατί η γυμναστική με βάρη προκάλεσε καλύτερα αποτελέσματα και πρόσθεσαν ότι «χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για να διερευνήσουμε επαρκώς τη σχέση αυτή».

«Ένας συνδυασμός άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, και ισορροπημένης διατροφής έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά», καταλήγουν.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Πηγή: Daily Mail – onmed.gr

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ