Μπορούν οι Σκύλοι να Μυρίσουν το Φόβο μας; Πως να Προστατευτούμε

Μπορούν οι Σκύλοι να Μυρίσουν το Φόβο μας; Πως να Προστατευτούμε

Αν έχετε βρεθεί κοντά σε ένα σκύλο που γαβγίζει απειλητικά, σας έρχεται στο νου πως έχετε ακούσει ότι πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι επειδή τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το φόβο. Είναι πραγματικά αλήθεια;

Αυτή η οδηγία γεννά πολλά ερωτηματικά: Μπορούν τα σκυλιά να μυρίζουν πραγματικά το φόβο; Ακόμα κι αν μπορούσαν, το σώμα μας παράγει μια ιδιαίτερη οσμή φόβου; Και αν τα σκυλιά γνωρίζουν ότι φοβόμαστε είναι πιο πιθανό να μας επιτεθούν;

Όταν φοβάστε, το σώμα σας παράγει μια ποικιλία χημικών ουσιών: ιδρώτας, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, η επονομαζόμενη ορμόνη του στρες, μερικές φορές ακόμη και… ούρα.

Τα σκυλιά έχουν αποδείξει την ικανότητα να ανιχνεύουν όλα τα είδη των βιολογικών δεικτών, φαντάζει έτσι πιθανό ότι θα μπορούν επίσης να μυρίσουν τις χημικές ουσίες του φόβου, αλλά δεν υπάρχει μελέτη που να το τεκμηριώνει απόλυτα.

Τα σκυλιά έχουν έντονη διαίσθηση. Μπορούν καλύτερα να ερμηνεύουν τα ανθρώπινα σημάδια από ότι οι χιμπαντζήδες, ξέρουν πότε λέμε ψέματα και μπορούν να «πιάσουν» τα συναισθήματά μας. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου μας και να καταλάβουν αν είμαστε ευχαριστημένοι ή θυμωμένοι. Αν πάρουν ένα χαμόγελο, είναι πιθανό να χαλαρώσουν τους σφιγμένους τους μύες.

Ο φόβος μας δεν κάνει τα σκυλιά πιο επιθετικά. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prevention Prevention σημείωσε ότι τα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να δαγκώσουν παιδιά όταν αντιλαμβανόταν μια απειλή για το φαγητό, την επικράτειά  ή τα υπάρχοντά τους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα σκυλιά που είχαν δαγκώσει παιδιά διαπίστωσαν ότι το ήμισυ εξ αυτών είχε μια οδυνηρή περιπέτεια υγείας. Ένα σκυλί που πονά είναι πιθανό να είναι πιο ανήσυχο, αυτοπροστατευτικό και κατά συνέπεια πιθανότερο να δαγκώσει.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί; Μην τρέχετε. Όπως λέει ο Δρ. Katherine Albro Houpt, Καθηγήτρια στο Cornell University College of Veterinary Medicine, «γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι πιθανό να επιτεθούν σε κάποιον που αρχίζει να τρέχει, αντιδρούν με επιθετικότητα, αλλά όχι λόγω της αναγνώρισης φόβου το θύμα.

Τα σκυλιά συχνά ερμηνεύουν την επαφή με τα μάτια ως ένδειξη επιθετικότητας και αυτό μπορεί επίσης να τα κάνει να επιτεθούν.

Το καλύτερο μάλλον που έχετε να κάνετε είναι να στέκεστε ακίνητοι, τα χέρια στα πλάγια σας και να κατευθύνετε το βλέμμα σας κοντά, αλλά όχι πάνω στο σκυλί, όπως διαβάζουμε στο usay.gr

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Βρήκαν για Ποιο Λόγο μας «Σκλαβώνει» το Βλέμμα των Σκυλιών!

Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στα μάτια των σκύλων, ειδικά των κουταβιών. Μια έρευνα αποκαλύπτει πως το μυστικό βρίσκεται στο ότι η εξέλιξη τους χάρισε έναν μοναδικό μυ στα μάτια τους, που τους επιτρέπει να θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα. Η συνέχεια εδώ.

loading...