Το Μυστικό του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη που Συμβαίνει μια Φορά τον Χρόνο
Ο ναός του Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο/Φωτογραφία ancient praxis

Επάνω: Ναός του Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο/Φωτογραφία ancient praxis

Το Μυστικό του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη που Συμβαίνει μια Φορά τον Χρόνο

Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της Λεμεσού, βρίσκεται ο λοφίσκος του Κουρίου, όπου αναπτύχθηκε το αρχαίο κυπριακό βασίλειο από τους Αχαιούς γύρω στον 13ο ή 12ο αιώνα π.Χ. Κατά μήκος του παλαιού-δρόμου και 2,5 χμ δυτικά από το χώρο της αρχαίας πόλης, συναντά κανείς τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Υλάτη, προστάτη του Κουρίου. 

Αρχικά, ο ναός φαίνεται να ήταν αφιερωμένος σε κάποια ερμαφρόδιτη γενειοφόρο θεά της γονιμότητας, ίσως τη θεά Αττορίτ. Με την κάθοδο των Αχαιών στο νησί και τον εξελληνισμό της Κύπρο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ο ναός αφιερώθηκε στον θεό Απόλλωνα, τον Υλάτη, όπως αναφέρεται στο xronografos.com

Το ιερό καταστράφηκε το 375 μ.Χ, λέγεται από σεισμό. Άλλες απόψεις υποστηρίζουν πως οι καταστροφές και οι λεηλασίες έρχονται από ανθρώπινα χέρια, κατά την περίοδο του βίαιου εκχριστιανισμού από το Βυζάντιο.

Στο κέντρο του ναού υπάρχει ένας ηλιακός δίσκος που κρύβει ένα μυστικό, σχετικό με τη λατρεία του θεού.

Το μυστικό του ναού

Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στις 21 Ιουνίου 1991, για να παρακολουθήσουν από κοντά τη σχέση του ναού με τον ήλιο. Σύμφωνα με τον Γόρη Γρηγοριάδη, που εξήγησε στο Περιοδικό τι συμβαίνει, ο ήλιος κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου – που είναι και η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη του χρόνου – ευθυγραμμίζεται στις 12 ( 1 μ.μ. θερινής ώρας) με τον ηλιακό δίσκο του αρχαίου ναού στο Κούριο. Αυτή ευθυγράμμιση διαρκεί μόνο ένα λεπτό.

Το φαινόμενο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν ξέρουμε τι συμβαίνει στους Δελφούς στις 21 Ιουνίου, όπως θα θα δούμε στη συνέχεια παρακάτω.

Κατά την ερμηνεία του, οι αρχαίοι Έλληνες του νησιού ήθελαν να δοξάσουν και να ευχαριστήσουν τον ηλιακό θεό κατά τη μεγαλύτερη φωτεινότητά του πάνω στη γη. Η τοποθεσία για να κτισθεί ο ναός του Απόλλωνα, δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Υλάτης θεός

Η Ύλη ήταν μικρή αρχαία πόλη, κοντά στην περιοχή του Κουρίου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι τα χρόνια του Τραϊανού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο μικρός οικισμός μάλλον κτίσθηκε και διατηρήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ναού που βρισκόταν κοντά. Πήρε την ονομασία της από τον θεό Απόλλωνα τον Υλάτη, δηλαδή τον «Προστάτη των Δέντρων», όπως μας μεταφέρει το amfipolinews

Τι συμβαίνει στους Δελφούς στις 21 Ιουνίου;

Όλοι γνωρίζουμε τον μύθο για τους Δελφούς και το Μαντείο. Ιδιαίτερα ο τρόπος επιλογής του τόπου όταν ο Δίας άφησε δύο αετούς να πετάξουν προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση. Το σημείο συνάντησης ήταν οι Δελφοί. Τώρα μαθαίνουμε κάτι ακόμα που του προσθέτει μία ακόμα ιδιαιτερότητα:

«Κατά την θερινή τροπή στις 21 Ιουνίου, στους Δελφούς έχουμε διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 50 λεπτά ακριβώς.

Η νύκτα βέβαια είναι 9 ώρες και 10 λεπτά.

Ο λόγος 14 50′ / 9 10′ = (14 5/6) / (9 1/6) δίνει τον 1.618 ήτοι τον χρυσό αριθμό φ (που είναι συζυγής με τον χ=0.618)

Έτσι οι Δελφοί είναι ομφαλός, ομφαλός όχι χώρου αλλά χρόνου

Η γεωγραφική πραγματικότητα για τους Δελφούς δίνει ακόμα τη θέση ομφαλού και κατά την έννοια Ανατολή-Δύση, εφόσον η χρυσή τομή της ηλιακής απόστασης δηλαδή των μεσημβρινών από το ακρωτήριο Φινιστέρο της Ιβηρικής Χερσονήσου στον Ατλαντικό (δυτικό ηπειρωτικό άκρο της Ευρώπης) μέχρι την δυτική πλευρά του Καυκάσου (ανατολικό άκρο της Ευρώπης) ταυτίζεται με την θέση του μεσημβρινού των Δελφών».

Πολύ ενδιαφέρον! Άραγε πόσα ακόμα παρόμοια θέματα δεν γνωρίζουμε!