Στη Νορβηγία Ανιχνεύτηκε Ραδιενέργεια 100.000 φορές Πάνω από το Όριο δίπλα σε βυθισμένο Σοβιετικό υποβρύχιο

[11/07/2019 - 10:52]

Στη Νορβηγία Ανιχνεύτηκε Ραδιενέργεια 100.000 φορές Πάνω από το Όριο δίπλα σε βυθισμένο Σοβιετικό υποβρύχιο

Το 1989 βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας το Σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-278 Kosmomolets. Ρώσοι και Νορβηγοί επιστήμονες σε κοινή αποστολή, κατέγραψαν πρόσφατα τη ραδιενέργεια στην περιοχή και την βρήκαν 100.000 φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή από το υποβρύχιο και μάλιστα τα πρώτα δείγμα νερού που πήραν κοντά στον σωλήνα εξαερισμού του υποβρυχίου, έδειξαν ότι η διαρροή δεν έχει σταματήσει.

Όπως επισημαίνουν οι Νορβηγοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων είναι πιο υψηλά από τα επίπεδα που κατέγραψε ρωσική αποστολή το 2007, όπως διαβάζουμε στο pronews.gr

«Θα ερευνήσουμε τα δείγματα πιο αναλυτικά μόλις επιστρέψουμε από την αποστολή. Τα επίπεδα που καταγράψαμε στο σημείο είναι 100 μπεκερέλ ανά δευτερόλεπτο (Bq)» δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής Χίλντε Ελίσε Χέλνταλ. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά κίνδυνο.

Νορβηγία: Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια 100.000 φορές άνω του ορίου δίπλα σε βυθισμένο Σοβιετικό υποβρύχιο (βίντεο)
Προβολή εικόνας στο Twitter

Και φυσικά η επιστήμονας σε μια προσπάθεια της να φανεί πειστική, καθησύχασε τον κόσμο και κυρίως του Νορβηγούς, οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία. «Μπορεί κάποιος να φάει άφοβα ψάρι από αυτές τις βόρειες περιοχές» δήλωσε η Χέλνταλ.

Τις έρευνες έκανε το βαθυσκάφος Aegir 6000 το οποίο έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες του υποβρυχίου Kosmomolets. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το υποβρύχιο που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας επί 30 χρόνια, σε βάθος 1665 μέτρων, έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Το ρωσικό υποβρύχιο βυθίστηκε στις 7 Απριλίου του 1989, μετά από πυρκαγιά. Από τα 69 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους τα 42.

pronews

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ