Ανακάλυψαν Μυστηριώδες Υπόγειο Θάλαμο Κάτω από Φρούριο που Μπορεί να Είναι η Παλαιότερη Εκκλησία της Ρωσίας

[22/07/2019 - 15:12]

Ανακάλυψαν Μυστηριώδες Υπόγειο Θάλαμο Κάτω από Φρούριο που Μπορεί να Είναι η Παλαιότερη Εκκλησία της Ρωσίας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κάτω από το φρούριο Naryn-Kala στο Derbent της Ρωσίας, υπάρχει ένας μυστηριώδης υπόγειος θάλαμος, μια θαμμένη δομή της οποίας ο αρχικός σκοπός ήταν άγνωστος εδώ και δεκαετίες. Τώρα, χάρη στην έξυπνη χρήση της τεχνολογίας σάρωσης, θα μπορούσαμε τελικά να μάθουμε τι ακριβώς είναι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία πυρηνικής φυσικής γνωστή ως ακτινογραφία μιονίων. Λειτουργεί με την παρακολούθηση των φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων μιόνια, που δημιουργούνται όταν οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα της Γης.

Το μιόνιο είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο παρόμοιο με το ηλεκτρόνιο, με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και ετυμολογείται από το ελληνικό γράμμα Μι (μ) που χρησιμοποιείται για να το αντιπροσωπεύσει στην αγγλική ονομασία muon.

Καθώς διέρχονται από το διάστημα, οι πλάκες πυρηνικού γαλακτώματος χρησιμοποιούνται ως ανιχνευτές για να “πιάσουν” τα σωματίδια και να αναπτύξουν μια εικόνα για το πού πέρασαν τα μιόνια και που απορροφήθηκαν ή ανακλάστηκαν. Αυτή η ίδια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε πυραμίδες στην Αίγυπτο παλαιότερα.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο για να σαρώσουν σχολαστικά την υπόγεια δομή, η ομάδα έφτασε σε μια πρόταση ότι κάποτε εκεί βρισκόταν μια τεράστια εκκλησία. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι η παλαιότερη εκκλησία στη Ρωσία, που χρονολογείται από περίπου 300 μ.Χ.

Μέχρι πρότεινος, οι γνώμες των αρχαιολόγων διίστανται για το αν πρόκειται για μια εκκλησία, μια δεξαμενή νερού ή ίσως ένα  Ζωροαστρικό Ναό. Τώρα, χάρη στις νέες μετρήσεις, φαίνεται ότι η πρώτη υπόθεση έχει πάρει το προβάδισμα όσον αφορά τις πιθανότητες.

“Το ασυνήθιστο κτίριο, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τους ανιχνευτές μας, έχει το σχήμα ενός σταυρού, προσανατολισμένου αυστηρά στις πλευρές του κόσμου”,  λέει η Φυσικός Natalia Polukhina, από το National University of Science and Technology (MISIS) στη Ρωσία. “Η μία πλευρά είναι δύο μέτρα [έξι και μισό πόδια] περισσότερο από τις άλλες.”

Το κτίριο φαίνεται να είναι περίπου 11 μέτρα ύψος, 15 μέτρα από τα βόρεια προς τα νότια και 13,4 μέτρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ο θόλος βρίσκεται στο κέντρο του σταυροειδούς σχεδιασμού.

Ενώ ο χώρος έχει αναφερθεί ως δεξαμενή νερού – και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό τον 17ο και 18ο αιώνα – οι διαφορές μεταξύ αυτού και άλλης κοντινής δεξαμενής δείχνουν ότι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αποθήκευση νερού.

“Μου φαίνεται πολύ περίεργο να ερμηνεύσω αυτό το κτίριο ως δεξαμενή νερού”,  λέει η Polukhina. “Στο ίδιο φρούριο του Naryn-Kala, υπάρχει μια ισόγεια υπόγεια κατασκευή μήκους 10 μέτρων [σχεδόν 33 πόδια] και είναι πραγματικά μια δεξαμενή. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο. “

“Όπως λένε οι αρχαιολόγοι που άρχισαν τις ανασκαφές, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το κτίριο ήταν εξ ολοκλήρου στην επιφάνεια και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Naryn-Kala. Ποια είναι η λογική να βάζεις την δεξαμενή στην επιφάνεια, ακόμα και στο ψηλότερο βουνό; “

Θεωρείται ότι το κτίριο θάφτηκε από την περσική αυτοκρατορία της Σασανίας, αφού ανέλαβε τον έλεγχο του Derbent γύρω στα 700 μ.Χ. Η περιοχή αποτελεί μέρος μιας κρίσιμης εμπορικής διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ήταν πάντα στρατηγικής σημασίας.

Η σάρωση αποκάλυψε επίσης μια ασυνήθιστη συσσώρευση μιόνων στη δυτική πτέρυγα, ενδεχομένως δείχνοτας ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που έχουν διατηρηθεί και τελικά θα μπορούσαν να σαρωθούν λεπτομερώς χρησιμοποιώντας μια παρόμοια μη επεμβατική προσέγγιση.

Τώρα οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους με περαιτέρω σαρώσεις για να δημιουργήσουν μια εικόνα πλήρους μεγέθους για το τι είναι θαμμένο κάτω από το έδαφος στο φρούριο Naryn-Kala.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στηνApplied Sciences.

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ