Για Ποιο Λόγο Κάποια Πουλιά Χτίζουν με Αποτσίγαρα τις Φωλιές τους

[30/07/2019 - 09:39]

Για Ποιο Λόγο Κάποια Πουλιά Χτίζουν με Αποτσίγαρα τις Φωλιές τους

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, τα τοξικά συστατικά των τσιγάρων, φαίνεται να είναι ωφέλιμα για τις φωλιές των πουλιών που τους αρέσει η οικογενειακή θαλπωρή. -d-

«Μάλιστα, ένα είδος πτηνών που έχει προσαρμοστεί σε αστικές τοποθεσίες χρησιμοποιεί τσιγάρα στις φωλιές του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα παράσιτα», επισημαίνει δημοσίευμα στο περιοδικό New Scientist.

Δυστυχώς, τα τσιμπούρια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των νεοσσών (Carpodacus mexicanus), αφού απορροφούν το αίμα τους ή τρώνε τα φτερά τους. Έτσι, τα πουλιά κάνουν ό, τι μπορούν για να απομακρύνουν τα παράσιτα από τις φωλιές τους.

Οι αντιπαρασιτικές ιδιότητες της νικοτίνης είναι γνωστές, όμως οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για τη χρήση των τσιγάρων από τα πτηνά.

Το φαινόμενο αυτό ερεύνησε ο Κωνσταντίνο Μαθίας Γκαρθία και συνεργάτες του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Πειραματίστηκαν, προσθέτοντας ζωντανά τσιμπούρια σε 10 από τις φωλιές των πτηνών, νεκρά τσιμπούρια σε άλλες 10 και 12 τις άφησαν καθαρές. Τα πτηνά τοποθέτησαν ίνες τσιγάρων στις φωλιές με τσιμπούρια, ενώ το βάρος των υλικών που προστέθηκε στις φωλιές ήταν κατά 40% μεγαλύτερο από εκεί που υπήρχαν νεκρά τσιμπούρια, αποδεικνύοντας ότι τα πουλιά ήξεραν τι έκαναν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ερυθροκύτταρα των πτηνών έδειξαν ότι η παρουσία τσιγάρων στις φωλιές δεν είναι κάτι καλό ούτε για τα πουλιά, αφού επηρεάζουν την υγεία τους. Αλλά, ο κίνδυνος που εγκυμονούν τα τσιμπούρια είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που προκαλούν τα τσιγάρα, όπως μαθαίνουμε από topontiki.gr

Σπουργίτι Επαναφέρει ένα Άλλο Σπουργίτι με «Τεχνητή Αναπνοή»

Γνωρίζουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά αγνοούμε πως και τα ζώα έχουν μία ανάλογη, τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποια θέματα. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούμε να διδαχθούμε από τα ζώα, όπως την αγάπη χωρίς όρους, την πίστη και την αφοσίωση.

Πάρτε για παράδειγμα αυτό εδώ το μικρό σπουργίτι στην Ινδία, στο βίντειο που ακολουθεί παρακάτω, το οποίο προκαλεί εντύπωση και συγκίνηση, αφού όπως φαίνεται, προσπαθεί να επαναφέρει τον φίλο του που κείτεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας κάτι που θυμίζει… τεχνητή αναπνοή.

Μετά από τις προσπάθειες του γενναίου ιπτάμενου φίλου του, το σπουργίτι που βρισκόταν στο έδαφος, ξαφνικά επανέρχεται και… μαζί πετάνε μακριά, όπως μαθαίνουμε από το nyxtobaths.

Αυτό θα πει αληθινή αγάπη!

Cardiopulmonary resuscitation of a sparrow, by another sparrow

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ