Τι Πραγματικά Συνέβαινε Μέσα στον Τύμβο Καστά;

Τι Πραγματικά Συνέβαινε Μέσα στον Τύμβο Καστά;

Οι ερμηνείες που έχουν ως τώρα δοθεί είναι εξαιρετικά επιδερμικές αφού μόνο αγγίζουν την λειτουργία του Καστά είτε εξαντλώντας τη συζήτηση σε μια ατελέσφορη λόγω έλλειψης πραγματικών επιχειρημάτων ονοματολογία, είτε θεωρώντας τον Καστά αόριστα ως Ιερό ή ακόμα χειρότερα ως «Καβείριον», δίχως να υπάρχει καμία ιδέα για τον τι μπορεί να εμπεριέχει ο όρος αυτός καθαυτός. 

Ειδικότερα σε ακαδημαϊκό επίπεδο η συζήτηση περιορίζεται στο αν το Μνημείο οικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει την Μακεδονική ή τη Ρωμαική προπαγάνδα.

Όμως ο Καστάς και τα συνοδά γύρω από αυτόν Μνημεία και τοπόσημα αποτελούσαν όργανα διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς στον Αρχαίο Κόσμο. 

Ο Καστάς ήταν ένας δυναμικός οργανισμός, μια «Μηχανή» με συγκεκριμένη δομή και ρόλο που εξυπηρετούσε Μεταφυσικές Δράσεις (με την Αριστοτελική έννοια) με απτό αποτέλεσμα και Πολιτικές ανάγκες της εποχής.

Αποτελούσε όργανον διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου μέσα από τον Σεπτό Νεκρό και τα Ιερά αναθήματα που βρίσκονται φυτεμένα ….

Είχε διπλή υπόσταση, και ο εξαιρετικής γεωμετρικής ακρίβειας σχεδιασμός του ήταν απαραίτητος για την πιστή απεικόνιση των Θεικών Αρχιτεκτονημάτων στον Υλικό Κόσμο και την επιτυχή εκτέλεση των Θεουργικών Δράσεων επί του Μνημείου.

Αποτελούσε την όσον δυνατόν πιστή αντιπροσώπευση της Θειικής Πόλης στην Γή.

Ο Στρυμόνας ως άλλος Νείλος και οι ιεροί χώροι γύρω από το Μνημείο επέτρεπαν τη διέλευση της Ιερής Οδούς (την μετέπειτα Εγνατία Οδό) των Μακεδόνων στις παρυφές του Καστά.

Από την Αμφίπολη και μπροστά από τον Καστά αναγκαστικά περνούσε το καραβάνι των «Σοφών» της Αναγέννησης λίγο πριν και λίγο μετά την ‘Αλωση των Βιβλιοθηκών τη Πόλης.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τι πραγματικά γινόταν στον Καστά;

Δημήτρης Σαββίδης – Τα ἀπόρρητα του Τύμβου Καστά – amfipolinews

Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι ο περίβολος του Καστά είναι ένας τέλειος Κύκλος ενώ ο διπλανός Λόφος 133 φαίνεται ως ένα τέλειο Τετράγωνο τεραστίων διαστάσεων.

Επιπλέον, η διαγώνιος του νοητού τετραγώνου στο οποίον εδράζεται ο λόφος 133, έχει ίδια διεύθυνση με την κατεύθυνση του Ταφικού Θαλάμου.

Το Τετράγωνο συμβολίζει τον Γήινο Κόσμο (Γαία – Ρέα – Κυβέλη)και ο Κύκλος τον Ουράνιο (Ουρανός – Κρόνος).

Η Ζεύξις μεταξύ Κύκλου και Τετραγώνου δημιουργεί το Οκτάγωνο. Η Ζεύξις μεταξύ Ρέας και Κρόνου δημιούργησε τους Θεούς… Σύμφωνα με τον Δ. Σαββίδη

Είναι ο Τύμβος Καστά Ένας Παγκόσμιος Χάρτης και Γεωδαιτικό Κέντρο;

Αρκετά από τα μνημεία και πολλοί από τους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα κρύβουν μυστικά που δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν δεν τους μελετήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ψάχνοντας και μελετώντας, προκύπτουν συμπεράσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες ερμηνείες. Βέβαια, πάντα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση, μελέτη και πολλές επαληθεύσεις. Ας δούμε, λοιπόν, πως ο Τύμβος Καστά θα μπορούσε είναι ένας Παγκόσμιος Χάρτης ή/και ένα Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Κέντρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιάκωβου Κολλάρου