Η Πυραμίδα στο Δασκαλιό της Κέρου ΔΕΝ είναι Πυραμίδα

Η Πυραμίδα στο Δασκαλιό της Κέρου ΔΕΝ είναι Πυραμίδα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ειδήσεις για μια πυραμίδα 4.600 ετών που φέρεται να ανακαλύφθηκε σε ένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο κάνει το γύρω του κόσμου στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα.

Εκείνο, όμως, που αποδεικνύεται, σύμφωνα με άρθρο στο Live Sciense, είναι ότι αυτά τα νέα που αναφέρονται σε μία “πυραμίδα” ή κάτι πυραμιδοειδές και παραπέμπει το μυαλό όλων να φέρουν στο νου τους μια άλλη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, αφορούν μάλλον ένα μικροσκοπικό νησί, όπου μελετητές βρίσκονται στην περιοχή.

Το Live Sciense μίλησε με αυτούς τους ειδικούς, οπότε και έλαβε μια σειρά από εικόνες και έγγραφα που αναφέρουν λεπτομερώς τις ανασκαφές. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι, αν και η τοποθεσία δεν είναι πραγματικά μια πυραμίδα, όμως, είχε ως αποτέλεσμα πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Ο λόγος για το Δασκαλιό, αυτό το μικρό νησί που βρίσκεται περίπου 90 μέτρα (295 πόδια) δυτικά της νήσου Κέρος. Όταν το Δασκαλιό σχηματίστηκε πριν από 4.600 χρόνια, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν χαμηλότερα και το νησί ήταν μέρος της Κέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το Δασκαλιό έχει μία φυσική μορφή σαν πυραμίδα. Επιπλέον, κάποια στιγμή οι αρχαίοι έχτισαν μια σειρά από τείχη στο νησί, κάνοντάς το να μοιάζει λίγο με βαθμιδωτή πυραμίδα.

“Το νησί έχει μία φυσική πυραμίδα, αλλά δεν πρέπει να αναφερθούμε στο νησί ως πυραμίδα – μια πυραμίδα είναι μια εντελώς τεχνητή κατασκευή”, δήλωσε ο Michael Boyd, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Ερευνών του McDonald στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συν-διευθυντής των ανασκαφών στην περιοχή.

Στο Δασκαλιό, ο Boyd και οι συνάδελφοί του βρήκαν μια σειρά από κτίρια, κλιμακοστάσια, τοίχους και αποχετευτικό σύστημα – αποδεικτικά στοιχεία περίπλοκου αστικού οικισμού, ανέφεραν. Πολλές από τις κατασκευές εκείνες κατασκευάστηκαν από μάρμαρο που είχε εισαχθεί από ένα νησί που ονομάζεται Νάξος, περίπου 10 χιλιόμετρα από το Δασκαλιό.

Σύμφωνα με το liberal.gr: Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι, για να κατασκευαστεί το κτιριακό συγκρότημα, οι άνθρωποι της πρώιμης Εποχής του Χαλκού πραγματοποίησαν τουλάχιστον 3.500 ναυτικά ταξίδια για να μεταφέρουν από 7.000 ως 10.000 τόνους αστραφτερού λευκού μαρμάρου από τη Νάξο. Κάθε ταξίδι επιστροφής θα απαιτούσε έως και 24 μέλη του πληρώματος να κωπηλατούν επί πέντε ώρες περίπου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Είναι μακράν η μεγαλύτερη προϊστορική ναυτική επιχείρηση μεταφοράς που ήρθε ποτέ στο φως οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρει, σύμφωνα με την Independent, o Δρ. Τζούλιαν Γουάιτράιτ (Julian Whitewright), αρχαιολόγος, ειδικός σε ναυτικά θέματα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Αποδεικνύει πολύ καθαρά πόσο σημαντική, αλλά και πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας αυτών των ανθρώπων της πρώιμης Εποχής του Χαλκού ήταν η ναυσιπλοΐα», προσθέτει, όπως μαθαίνουμε στο liberal.gr

Οι αρχαιολόγοι εκεί, βρήκαν μια ποικιλία μεταλλικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων αξόνων, σμιλών, λογχών και μαχαιριών. Βρήκαν, επίσης, μια σειρά από σπασμένα μαρμάρινα γλυπτά, ειδώλια και κεραμικά, όπου μερικά από αυτά δείχνουν απεικονίσεις ανθρώπων με σταυρωμένα χέρια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν κατασκευαστεί σε άλλα νησιά πριν μεταφερθούν στην Κέρο και κατατεθούν κοντά στο ιερό.

“Δεν έχουμε καθόλου αποδείξεις για θεότητες στο ιερό”, δήλωσε ο Boyd. Όμως, το ποιος ζούσε ακριβώς στο Δασκαλιό είναι ακόμα ένα μυστήριο.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η περιοχή αποτελείται από περισσότερα από 60 μαρμάρινα κτίρια τα οποία οικοδομήθηκαν ειδικά για να ακτινοβολούν στον ήλιο, όπως διαβάζουμε στο liberal.

«Η έρευνά μας αλλάζει την κατανόησή μας για τον πολιτισμό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού και υποδεικνύει ότι αυτοί οι πρώιμοι Έλληνες ήταν πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά πιο προηγμένοι από ό,τι προηγουμένως είχε θεωρηθεί», λέει, σύμφωνα πάντα με την Indepedent, o Μάικλ Μπόιντ, συν-διευθυντής των ερευνών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

diadrastika.com