Ο Elon Musk Παραδέχεται ότι Φτιάχνει Εμφυτεύματα Συγχώνευσης Ανθρώπινου Εγκεφάλου με Τεχνητή Νοημοσύνη που θα ξεκινήσουν από το 2020

Ο Elon Musk Παραδέχεται ότι Φτιάχνει Εμφυτεύματα Συγχώνευσης Ανθρώπινου Εγκεφάλου με Τεχνητή Νοημοσύνη που θα ξεκινήσουν από το 2020

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Elon Musk τελικά αναγνώρισε πρόσφατα ότι ο επίσημος στόχος του Neuralink (διεπαφή εγκεφάλου και μηχανής του Musk) είναι τελικά η συγχώνευση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τεχνητή νοημοσύνη. Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν “να επιτευχθεί μια συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη”.

Η Musk σχεδιάζει να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές σε μια πρώιμη έκδοση του Neuralink που προορίζεται να θεραπεύσει τα εγκεφαλικά τραύματα και λέει ότι «με τη συγχώνευση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι άνθρωποι θα μπορούν να συμβαδίζουν με αυτήν». 

“Τελικά μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη διασύνδεση εγκεφάλου-μηχανής”, δήλωσε ο Musk σε ανακοίνωση που ήταν ευρέως διανεμημένη με ζωντανή μετάδοση, σύμφωνα με μια έκθεση του vice.com

Αυτό θα ακούγεται αρκετά περίεργο. Τελικά μπορούμε να επιτύχουμε μια συμβίωση με τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, αλλά είναι κάτι που μπορείτε να επιλέξετε να έχετε, αν θέλετε. Ωστόσο, θα είναι πραγματικά σημαντικό, σε επίπεδο πολιτισμού. Με μια διασύνδεση εγκεφάλου-μηχανής υψηλού εύρους ζώνης, μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε τη δυνατότητα συγχώνευσης με την ΤΝ.

Παρόλο που ο Musk ισχυρίζεται ότι δεν θα είναι “υποχρεωτικό”, τα πράγματα θα μπορούσαν πάντα να αλλάξουν. Οι νόμοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να αλλάξουν, επίσης, κάποια στιγμή στο μέλλον και να υποχρεώνουν όποιον θέλει να συμμετάσχει στην κοινωνία, να συνδέσει τον εγκέφαλό του με την ΤΝ.

Ειδικά θεωρώντας ότι η Neuralink λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό μυστικά από τότε που ανακοινώθηκε το 2017. Οι πληροφορίες σχετικά με το Neuralink από τα δημόσια αρχεία που αποκτήθηκαν από το Gizmodo δείχνουν ότι χρηματοδοτούσαν ερευνητικές μελέτες σε πρωτεύοντα πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια.

Ο Musk δήλωσε ότι ο στόχος του με αυτήν την παρουσίαση, στο βίντεο παρακάτω, ήταν να προσλάβει μηχανικούς και επιστήμονες στην ομάδα της Neuralink.

Κανείς δεν ξέρει πόσο εφικτό είναι το πρότζεκτ αυτό, αν κάποιος το θέλει πραγματικά και τι θα συμβεί με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν θέλουν να συγχωνευθούν με την ΤΝ.

Όλα αυτά, οι διασυνδέσεις εγκεφάλου-μηχανής δείχνουν υπόσχεση για τη θεραπεία ατόμων με εγκεφαλικά τραύματα και άλλου είδους ασθένειες και, υπό την έννοια αυτή, είναι ένας σοβαρός τομέας έρευνας που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έρχονται με τη συγχώνευση ενός ανθρώπινου εγκεφάλου με ΤΝ θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα που κανείς δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν, όταν ένας υπολογιστής ή μία Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει πρόσβαση στις σκέψεις σου και θα τις καταγράφει και πιθανότατα αυτές οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται κάπου, όπως τόσες και τόσες άλλες πληροφορίες συγκεντρώνονται καθημερινά από διάφορες εφαρμογές, εν αγνοία μας ή ακόμα και με την συγκατάθεσή μας, επειδή δεν δίνουμε σημασία στα “ψιλά γράμματα”.

Ο Musk ισχυρίζεται ότι οι δοκιμές συγχώνευσης θα ξεκινήσουν από το 2020.

Το βίντεο της παρουσίασης με τον ίδιο, μπορείτε να δείτε εδώ: Neuralink Launch Event, ή απλά παρακολουθείστε συνοπτικά το παρακάτω:

Why Elon Musk, Facebook and MIT Are Betting On Mind-Reading Technology

diadrastika.com