Θυρεοειδής Αδένας: Μύθοι και Αλήθειες για τις Παθήσεις του

[18/07/2019 - 14:46]

Θυρεοειδής Αδένας: Μύθοι και Αλήθειες για τις Παθήσεις του

Ο θυρεοειδής είναι από τους βασικότερες ενδοκρινείς αδένες που έχει το σώμα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο αδένας αυτός δυσλειτουργεί, παρουσιάζοντας ασθένειες και συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή και χρήζουν θεραπείας. Μερικές από τις πιο γνωστές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, οι όζοι, οι θυρεοειδίτιδες και ο καρκίνος.

Οι παθήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πλήθος συμπτωμάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενή και αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες επιπλοκές.

Η διάγνωσή του δεν είναι δύσκολη, αρκεί να απευθυνθείτε στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ενδοκρινολόγος. Αφού πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση στο ιατρείο, θα ζητήσει επιπλέον αιματολογικό έλεγχο των ορμονών σας, καθώς και υπερηχογραφικό έλεγχο.

Όπως και σε κάθε άλλη ασθένεια, ειδικά αν τα περιστατικά είναι τόσο συχνά, επικρατούν μύθοι γύρω από τις θεραπείες ή την ίδια τη φύση της νόσου. Οι γιατροί του doctoranytime.gr καταρρίπτουν 4 από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τις θεραπείες και τη διάγνωση.

Μύθος 1ος: Έχω όζους στο θυρεοειδή. Αρκεί που με παρακολουθεί ο ακτινολόγος που μου κάνει υπέρηχο

Τι ισχύει: Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αρμόδιος ο ακτινολόγος για τη θεραπεία των όζων του θυρεοειδούς. Ο εξειδικευμένος γιατρός που πρέπει να απευθυνθείς αν έχεις όζους στο θυρεοειδή είναι ο ενδοκρινολόγος, στο γνωστικό αντικείμενο του οποίου ανήκει η διάγνωση αλλά και η θεραπεία όλων των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Μύθος 2ος: Αν ένας ασθενής έχει όζο στο θυρεοειδή, θα πρέπει απαραιτήτως να χειρουργηθεί άμεσα

Τι ισχύει: Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Ο ενδοκρινολόγος, θα κρίνει βάσει κλινικών ενδείξεων και ιστορικού, αν και πότε πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση του όζου.

Μύθος 3ος: Οι όζοι θυρεοειδούς είναι καρκίνος

Τι ισχύει: Η αλήθεια είναι πως στην πλειοψηφία τους οι όζοι στο θυρεοειδή δεν είναι καρκίνος. Μπορεί να έχει εντοπιστεί ένας όζος στο θυρεοειδή, αλλά δε σημαίνει ότι πρόκειται για κακοήθεια. Είναι όμως πολύ σημαντικό να παρακολουθείται σε τακτική βάση από το γιατρό, ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξή του. Ένας όζος στο θυρεοειδή δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, ούτε όμως να μας αφήνει αδιάφορους. Ο γιατρός θα κάνει τις απαραίτητες αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις και θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μύθος 4ος: Όσοι έχουν κάποια θυρεοειδοπάθεια πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά και το ιωδιούχο αλάτι

Τι ισχύει: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς τα θαλασσινά. Είναι όντως καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ιωδίου. Δεν χρειάζονται όμως ακραία μέτρα και στέρηση. Σε περιπτώσεις ασθενών με υποθυρεοειδισμό που παίρνουν θυροξίνη, ισχύει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν μέσα στη μέρα μεγαλύτερη ποσότητα ιωδίου από την ημερήσια συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη. Και στον υπερθυρεοειδισμό, η υπερκατανάλωση ιωδίου συνιστάται να αποφεύγεται.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Doctoranytime.gr και 247.gr

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ