4.000 μέτρα Πάνω από την Επιφάνεια της Θάλασσας Ανακαλύπτουν 45.000 ετών Αρχαίο Οικισμό

4.000 μέτρα Πάνω από την Επιφάνεια της Θάλασσας Ανακαλύπτουν 45.000 ετών Αρχαίο Οικισμό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε ίχνη αρχαίου οικισμού ανθρώπων που βρίσκονται ψηλά στα βουνά. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο οικισμός είναι περίπου 45 χιλιάδες χρόνων.

Κάποτε ήταν αποδεκτό ότι οι οικισμοί στα βουνά εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, καθώς αυτά ήταν λιγότερο κατάλληλα για μόνιμη διαμονή.

Σύμφωνα, όμως με εκθέσεις επιστημόνων, οι ερευνητές μελέτησαν προσεκτικά το καταφύγιο στο βράχο Finca Haber, που βρίσκεται σε υψόμετρο 4000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη νότια Αιθιοπία.

Σε αυτά τα μέρη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αριθμό πέτρινων αντικειμένων, υπολείμματα κεραμικής τέχνης, αυγά στρουθοκάμηλων και διακοσμητικά γυαλιού με τη μορφή χάντρας, ανάμεσα σε άλλα και και ανθρώπινα κόπρανα . Τα πιο αρχαία αντικείμενα χρονολογούνται από 31000 έως 47000 χρόνια, όταν έφτασε στο τέλος της η Εποχή των Παγετώνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι πιθανότατα αξιοποίησαν τη Fincha Habera ως ένα είδος κατασκηνωτικής βάσης, όπου έπιναν νερό από τους παγετώνες, έκαναν εργαλεία από οψιανό και μάλλον έτρωγαν γιγάντια αρουραίους.

Επιπλέον, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι του Fincha Habera, όχι μόνο ζούσαν κατά τη διάρκεια των Παγετώνων αλλά και περίπου 10.000 χρόνια πριν.

diadrastika.com

loading...