Η Ανακάλυψη ενός Τάφου στην Κρήτη από την Εποχή του Μινώταυρου

Η Ανακάλυψη ενός Τάφου στην Κρήτη από την Εποχή του Μινώταυρου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν αρχαίο τάφο που παρέμεινε άθικτος για περισσότερα από 3.500 χρόνια στην Κρήτη, ανακαλύπτοντας τον τάφο ενός μινωικού ανθρώπου που πέθανε γύρω στο 1.400 π.Χ., όταν στο νησί υπήρχε ένας πολιτισμός που ανάμεσα σε άλλους λόγους, έγινε γνωστός για τον Μινώταυρο.

Συνοπτικά, οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν στην περιοχή, όπου έσκαψαν έναν θολωτό και άθικτο τάφο μήκους περίπου 13 ποδιών, γεμάτο γλυπτά, δύο σκελετούς και περίπου είκοσι αγγεία.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε ακούσια από έναν κάτοικο που πότιζε τις ελιές του, όταν πρόσεξε πως κάτι συνέβαινε με το νερό που χανόταν στο έδαφος χωρίς φανερή αιτία, ενώ δημιουργούνταν ένας ύποπτος κρατήρας, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε σε ένα υπόγειο σπήλαιο σφραγισμένο στην αρχαιότητα με πηλό.

Πιστεύεται ότι ο τάφος και τα τεχνουργήματα χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, κάπου μεταξύ 1.200 και 2.400 π.Χ.

Η ταφή ανακαλύφθηκε σε έναν ελαιώνα κοντά στην πόλη της Ιεράπετρας, περίπου 2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και περιείχε μια σειρά από ταφικά κτερίσματα, όπως ένα δοχείο ανάμειξης οίνου και άλλα αγγεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος, ο οποίος ανακαλύφθηκε μέσω κατακόρυφου καναλιού, χωρίστηκε σε τρεις διαφορετικούς θαλάμους.

Στο νότιο άκρο, υπήρχε άθικτος μία λάρνακα με το καπάκι στη θέση του και, στο εσωτερικό του, ο καλά διατηρημένος σκελετός ενός ενήλικα σε διπλωμένη στάση.

Στο βορειότερο άκρο, υπήρχε μια δεύτερη λάρνακα χωρίς καπάκι και μέσα του ένας πολύ τραυματισμένος σκελετός ενηλίκου, εκτός από άλλα κεραμικά αγγεία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ο Μινωικός Πολιτισμός, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, δημιουργήθηκε στο Μεσογειακό νησί της Κρήτης γύρω στο 2600 π.Χ. και άνθισε για περίπου 12 αιώνες μέχρι το 1400 π.Χ.

Τα στοιχεία για την ύπαρξη του πολιτισμού ανακαλύφθηκαν το 1900 όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Sir Arthur Evans ανακάλυψε την Κνωσό, την πρωτεύουσα του μινωικού πολιτισμού.

Πιστεύεται ότι η αρχαία πόλη της Κνωσού ήταν το θρυλικό “σπίτι” του βασιλιά Μίνωα, ο οποίος έκλεισε στον Λαβύρινθο τον Μινώταυρο, ένα παράξενο και τρομακτικό πλάσμα με το κεφάλι και την ουρά ενός ταύρου και σώμα ενός ανθρώπου.

Ο Μινώταυρος έζησε στο κέντρο του Λαβύρινθου, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δαίδαλο και τον γιο του Ίκαρο, υπό τη διοίκηση του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Ο Μινώταυρος σκοτώθηκε τελικά από τον Αθηναίο ήρωα Θησέα.

Η ανακάλυψη έγινε τον Αύγουστο του 2018

Ανακάλυψη αρχαιολογικού τάφου στην Ιεράπετρα

diadrastika.com