Δασικές Πυρκαγιές: Ποιος επωφελείται πραγματικά, σύμφωνα με επιστήμονες

Δασικές Πυρκαγιές: Ποιος επωφελείται πραγματικά, σύμφωνα με επιστήμονες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κάθε καλοκαίρι, κυρίως, στην χώρα μας αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου οι πυρκαγιές, δυστυχώς, έχουν την τιμητική τους φέρνοντας καταστροφές για το περιβάλλον, τα δάση και τα ζώα που ζουν σε αυτά, αλλά και ζημιές για για τα υλικά αγαθά των ανθρώπων, με τραγικούς θανάτους ακόμα και για αρκετούς από αυτούς.

Τι γίνεται με αυτές τις φωτιές; Πως ξεκινούν; Μπαίνουν τυχαία από διάφορες ιδανικές συνθήκες που δημιουργούνται; Αρχίζουν από ανθρώπινα λάθη, όπως ένα αναμμένο τσιγάρο ή από καύση ξερόχορτων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο; Είναι εμπρηστές που κρύβονται από πίσω; Και αν ναι, ποιο όφελος κερδίζουν από κάθε εμπρησμό και με ποιο απώτερο σκοπό;

Οι θεωρίες και τα σενάρια καλά κρατούν παγκοσμίως για το θέμα αυτό. Ωστόσο μέσα από τη διαδικασία εξόντωσης των δασών, είτε είναι φυσική είτε τεχνητή, υπάρχοιν κάποια είδη που έχουν πραγματικά οφέλη από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Ilya Gomyranov, γραμματέα Τύπου του Ζωολογικού Μουσείου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, υπάρχουν δύο είδη σκαθαριών που απολαμβάνουν μία ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του πληθυσμού τους, μέσα από τις φωτιές που κατακλύζουν τα δάση.

Ο επιστήμονας είπε ότι η ύπαρξη ορισμένων ζώων εξαρτάται άμεσα από τις πυρκαγιές. Το πιο ζωντανό παράδειγμα αυτού είναι ένα είδος σκαθαριών, τα οποία καταλαμβάνουν αμέσως το τμήμα των κωνοφόρων δέντρων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά συρρέουν μαζικά στη φωτιά, όπου ζευγαρώνουν ακριβώς πάνω στα αποκαΐδια των δέντρων.

Οι προνύμφες αυτών των σκαθαριών αρχίζουν να αναπτύσσονται ενεργά, μέσα στο καμένο ξύλο. Η ανάπτυξη μπορεί επίσης να συμβεί σε δέντρα άθικτα από πυρκαγιά, μερικές φορές φυλλοβόλα.

Αυτό το είδος σκαθαριού έχει μικρό μέγεθος, με μήκος έως και 13 mm, κατοικεί σε εδάφη από τη Μεσόγειο μέχρι τη θάλασσα του Okhotsk και στη Βόρεια Αμερική.

Τα περισσότερα σκαθάρια προτιμούν τα κωνοφόρα δάση που αποδυναμώνουν ή καίγονται από πυρκαγιά, όπου τοποθετούνται οι προνύμφες, επιλέγοντας το κάτω μέρος του κορμού αν και τους αρέσει να κατοικούν στα ανώτερα τμήματα των ριζών.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Δασικές Πυρκαγιές: Ποιος επωφελείται πραγματικά, σύμφωνα με επιστήμονες

diadrastika.com