Τα Δέντρα Έχουν Αισθήματα, Αγαπούν Ακόμη και Ανθρώπους, σύμφωνα με μία μελέτη

Τα Δέντρα Έχουν Αισθήματα, Αγαπούν Ακόμη και Ανθρώπους, σύμφωνα με μία μελέτη

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα δέντρα μπορούν πραγματικά να αισθάνονται και να δημιουργούν δεσμούς αγάπης μεταξύ άλλων δέντρων, φυτών ακόμη και με τους ανθρώπους.

Τα φυτά είναι ζωντανά όντα, αν και δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μιλήσουν ή να σκεφτούν – όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι άνθρωποι – ωστόσο, υπάρχουν πολλές πτυχές που μπορεί να είναι αρκετά απίστευτες και πολύ παρόμοιες με κάποιες ανθρώπινες πτυχές.

Κάθε άνθρωπος ακόμα και τα ζώα έχουν τα συναισθήματά τους, αλλά αυτό προφανώς δεν επεκτείνεται στα φυτά ή τουλάχιστον αυτό είναι που πιστεύει η επιστήμη η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση αυτής της πτυχής. Μίας πτυχής που αγνοήθηκε μέχρι τώρα: τα συναισθήματα.

Διαβάστε επίσης: Τι θα Συμβεί Αν Σταθείτε στην Ενέργεια ενός Δέντρου για Αρκετή Ώρα

Τα δέντρα είναι θαυμάσια φυτά και όχι μόνο είναι τέλεια για το οξυγόνο που μας προσφέρουν, αλλά είναι και έξυπνα, πολύ περισσότερο από ό,τι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων νομίζει.

Όλο αυτό αποδεικνύεται, με βάση μια έρευνα, στο επίπεδο της επιστήμης, ότι τα δέντρα έχουν συναισθήματα, όπως ισχυρίζεται ο Peter Wohlleben, ο οποίος είναι ειδικός στα δέντρα και μας δείχνει ότι αυτά μπορούν να αισθάνονται πόνο, ακόμη και φόβο.

Ο Peter Wohlleben είναι δασοφύλακας και συγγραφέας που γράφει για οικολογικά θέματα σε εκλαϊκευμένη γλώσσα. Μετά την αποφοίτησή του από τη δασική σχολή στο Rottenburg am Neckar, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού δασοφύλακα στη Rhineland-Palatinate το 1987.

Το 2015 βγαίνει το βιβλίο του σχετικά με τα φυσικά δάση υπό τον τίτλο “Η κρυμμένη ζωή των δένδρων: Τι νιώθουν, πώς επικοινωνούν” και οι New York Times κάνουν το προφίλ του Wohlleben τον Ιανουάριο του 2016 ενώ ουσιαστικά πλέκουν το εγκώμιό του.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η ταινία ντοκιμαντέρ “Ευφυή Δέντρα” παρουσιάζει πολλές από τις παρατηρήσεις του Wohlleben, μαζί με την Suzanne Simard, καθηγήτρια της δασολογικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η έρευνα της οποίας υποστηρίζει τις περισσότερες από τις παρατηρήσεις του Wohlleben σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ των δέντρων

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τα δέντρα αγκαλιάζουν το ένα το άλλο επειδή τους αρέσει να έχουν καλή παρέα. Ο Wohlleben εξηγεί ότι τα δέντρα μπορούν να είναι φίλοι και είναι σε θέση να δημιουργήσουν συνδέσμους και δεσμούς σαν να είναι δύο ηλικιωμένοι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Τα δέντρα έχουν συναισθήματα. Τα δέντρα θέλουν να είναι μαζί και να αγκαλιάζουν. Αγαπούν την παρέα. Μπορούν να αισθανθούν πόνο, να έχουν συναισθήματα, όπως ο φόβος.

Επιπλέον, ο Dr. András Zlinszky του Πανεπιστημίου του Aarhus στη Δανία, υποστηρίζει ότι πολλά δέντρα και θάμνοι 22 διαφορετικών ειδών ανιχνεύθηκαν με λέιζερ για να μετρήσουν την ακριβή θέση των κλαδιών και των φύλλων και παρατηρήθηκε ότι κάποια δέντρα “φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν” αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που παραπέμπει στην εκδοχή ενός καρδιακού παλμού ή ανάσας.

diadrastika.com

AMP code