Βρέθηκαν Επιμήκη Κρανία στην Κροατία και προκαλούν ερωτηματικά για τον σκοπό της εξάπλωσής τους

Βρέθηκαν Επιμήκη Κρανία στην Κροατία και προκαλούν ερωτηματικά για τον σκοπό της εξάπλωσής τους

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τρεις έφηβοι με κρανία παραμορφωμένα, με εκ προθέσεως επιμήκυνση έχουν βρεθεί θαμμένοι σε ένα λάκκο στο Osijek της ανατολικής Κροατίας, που χρονολογείται πριν από περίπου 1500 χρόνια.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν επίσης ότι τα κρανία διαμορφώθηκαν διαφορετικά μεταξύ τους. Θα μπορούσε ένα τέτοιο ιδιόμορφο γεγονός να αποκαλύψει περισσότερα για τη ζωή των νεαρών ανδρών πριν από το θάνατό τους; Και ποια θα μπορούσε να είναι η συσχέτισή τους με τα επιμήκη κρανία στο Παράκας και αλλού της Κεντρικής Αμερικής;

Η Τεχνητή Κρανιακή Παραμόρφωση (Artificial cranial deformation – ACD) είναι μια «μη αναστρέψιμη και σκόπιμη πράξη» που εκτελείται από ενήλικες σε βρέφη που εκμεταλλεύονται την πλαστικότητα του κρανίου του μωρού για να επιτύχουν μια αποδιδόμενη “νέα ταυτότητα”, σύμφωνα με τους ερευνητές που γράφουν στο περιοδικό PLOS ONE. Η πολιτιστική πρακτική καλύπτει το χώρο και το χρόνο στη Γη, τεκμηριωμένη σε κάθε κατοικημένη ήπειρο και χρονολογείται πιθανότατα στην ύστερη Παλαιολιθική.

Οι κροατικοί σκελετοί είναι από μια εποχή που ονομάζεται Μεγάλη Μετανάστευση (Great Migration), όταν υπήρχαν τεράστιες μετακινήσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτισμών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικές οικογένειες τροποποιούσαν, για άγνωστους λόγους, το σχήμα των κεφαλών ενός βρέφους χρησιμοποιώντας σανίδες, πηλό ή ακόμα και ειδικά φτιαγμένες κεφαλίδες.

Σπάνια στις εποχές αυτές, η συγκεκριμένη πρακτική κάλυπτε τις περιοχές της σύγχρονης Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Οι εν λόγω τρεις έφηβοι θάφτηκαν με οστά ζώων και θραύσματα κεραμικής και υπέφεραν από μια σειρά μακροπρόθεσμων συνθηκών που συνδέονται κυρίως με τη διατροφική ανεπάρκεια.

Το κρανίο ενός παιδιού παραμορφώθηκε σε λοξό σχήμα, το άλλο συμπιέστηκε και αυξήθηκε και το τρίτο δεν είχε καθόλου τροποποιήσεις.  

“Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση, βασισμένη στο πυρηνικό αρχαίο DNA, είναι ότι αυτά τα άτομα διαφέρουν πολύ στις γενετικές τους καταβολές. Δηλαδή, το άτομο χωρίς Τεχνητή Κρανιακή Παραμόρφωση παρουσιάζει ευρέως τη συγγενή καταγωγή της Δυτικής Ευρασίας, το άτομο με την ονομαζόμενη κυκλική παραμόρφωση κρανίου έχει το εγγενές ανατολικό υπόβαθρο, ενώ το άτομο με το επιμηκυμένο κρανίο έχει την προέλευση της Ανατολικής Ασίας “, είπε σε δήλωσή του ο Mario Novak του Ινστιτούτου Ανθρωπολογικής Έρευνας στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας .

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η ομάδα προτείνει ότι η οπτική διαφορά θα μπορούσε να βοηθήσει τις πολιτιστικές ομάδες να διακρίνουν την μία την άλλη. Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν επίσης το ενδεχόμενο οι Huns να εισήγαγαν την Τεχνητή Κρανιακή Παραμόρφωση στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς τα έφηβα αγόρια είχαν μια διατροφή βαριά με κεχρί και μεικτά χερσαία ζώα, παρόμοια με ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία των Huns και από άλλες νομαδικές ομάδες από ουγγρικές τοποθεσίες που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα μ.Χ.

“Αυτή [η ταφή] μας οδηγεί να αναρωτηθούμε: είναι αυτή μια τυχαία ιδιαιτερότητα ή μέρος ενός μοντέλου μεγαλύτερης κλίμακας συσχετισμού μεταξύ του τύπου Τεχνητής Κρανιακής Παραμόρφωση και της ιδιότητας μέλους της ομάδας;” έγραψαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν:

«Πιστεύουμε ότι οι μελλοντικές πολυεπιστημονικές μελέτες που συνδυάζουν την αρχαιολογία, την βιοαρχαιολογία, την ιστορία, την ανάλυση σταθερών ισοτόπων και το αρχαίο DNA, που διεξάγονται σε ένα μεγαλύτερο σκελετικό δείγμα από μια ευρύτερη περιοχή, θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση».

diadrastika.com