Πως η

Πως η “Λεκάνη” Άλλαξε την Ιστορία της Ανθρωπότητας και Όχι ο Εγκέφαλος, ισχυρίζεται απόφοιτος του Χάρβαρντ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια θεμελιώδης διάκριση των οστών μεταξύ των χιμπατζήδων και των ανθρώπων, φαίνεται πως έκανε το είδος μας να ξεκινήσει την περιπέτεια του στον κόσμο.

Δεν είναι ο εγκέφαλος. Το πιο σημαντικό μέρος του σώματος από την άποψη της ανθρώπινης εξέλιξης θα μπορούσε να είναι η λεκάνη, ισχυρίζεται ο Mariel Young, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας της Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο άνθρωπος αυτός είχε μία “άσχημα εμμονή” με την πύελο, την οποία έχει βαφτίσει ως “το εξελικτικό οστό”. Ο Young έχει περάσει πολλές εκατοντάδες ώρες να συγκρίνει τον σκελετό ενός ανθρώπου με αυτόν ενός χιμπατζή, μελετώντας το με την ένταση ενός καλλιτέχνη και την αφοσίωση ενός μηχανικού. 

Με την πρώτη ματιά, για τους αμύητους, οι λεκάνες φαίνονται παρόμοιες. Για τον Young, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ διαφορετικές. Στον χιμπαντζή είναι επιμηκυνμένη και πεπλατυσμένη, ενώ η δική μας έχει ένα όμορφο σχήμα καρδιάς. Αυτή είναι η διαφορά του τρόπου με τον οποίο ζουν τα δύο είδη:

Οι ευρείες πλευρές της ανθρώπινης λεκάνης έχουν σχεδιαστεί για να “γραπώνουν” τους μυς που απαιτούνται για να περπατήσουν ενώ το κοίλο σχήμα τους έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει το βάρος των εντέρων μας, το στομάχι και άλλα όργανα που βρίσκονται κοντά, ενώ κινούμαστε.

Πώς δύο είδη που σχετίζονται τόσο μεταξύ τους μπορούν να έχουν μια τέτοια διαφορετική λεκάνη είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο ερευνητής, ο οποίος γυρίζει στη γενετική ανάλυση για να καταλάβει το αίνιγμα. Η απάντηση, λέει, δεν είναι στο ίδιο το DNA, αλλά στους διακόπτες που ρυθμίζουν ποια γονίδια θα απενεργοποιηθούν και τα οποία θα ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης αυτού του μεγάλου οστού. 

Πως η "Λεκάνη" Άλλαξε την Ιστορία της Ανθρωπότητας και Όχι ο Εγκέφαλος, ισχυρίζεται απόφοιτος του Χάρβαρντ

Σύμφωνα με τον Young, ήταν η λεκάνη που κατέστησε κυριολεκτικά δυνατό για τους αξιότιμους προγόνους μας να περπατήσουν σε δύο πόδια για να κινηθούν καλύτερα ώστε να είναι σε θέση να συλλέγουν το απαραίτητο φαγητό με το οποίο θα τρέφουν εκείνους τους εγκεφάλους που έχουν συνεχή ανάγκη ενέργειας.

“Θα τολμούσα να πω ότι αυτό που μας κάνει ανθρώπους δεν είναι κατ’ ανάγκην ο μεγάλος και εντυπωσιακός εγκέφαλός μας, αλλά αυτό το οστό, η λεκάνη, σχήματος καρδιάς”, λέει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Mariel Young.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com