Οι 200 ​​Μεγάλιθοι του «Αρμενικού Στόουνχεντζ» που Διχάζουν τους Επιστήμονες
Μέρος του πέτρινου κύκλου του συγκροτήματος Zorats Karer. Αρμενία. (Flickr / Rita Willaert)

Οι 200 ​​Μεγάλιθοι του «Αρμενικού Στόουνχεντζ» που Διχάζουν τους Επιστήμονες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Δύο θεσμικά όργανα που είχαν εδώ και χρόνια διαφορές ως προς τη φύση του «Αρμενικού Στόουνχεντζ» συνένωσαν τελικά τις δυνάμεις τους για να το μελετήσουν από κοινού.

Ο στόχος των δύο οργανισμών είναι να επιλύσουν το εξής ζήτημα: εάν το αρχαιολογικό σύμπλεγμα του Carahunge, γνωστό και ως Zorats Karer, είναι ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο ή ένας οικισμός που λειτουργούσε ως κάποιο είδος μαυσωλείου.

Αυτή η προϊστορική δομή, βρίσκεται κοντά στην πόλη Sisian, στα νότια της Αρμενίας και αποτελείται από 223 μεγάλιθους διατεταγμένους σε έναν κύκλο που εξομοιώνουν το σχηματισμό του άλλου αινιγματικού μεγαλιθικού μνημείου, του Stonehenge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τρόπος και ο λόγος της κατασκευή του είναι σήμερα άγνωστα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ανεγέρθηκε κάποτε μεταξύ της Μέσης Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου.

Η έρευνα προκάλεσε διαμάχες και διχασμούς στις απόψεις των αρχαιολόγων. Για τον πολιτιστικό και ιστορικό μη κυβερνητικό οργανισμό Bnorran, ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα παλαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο, δεδομένου ότι θεωρούν ότι πολλές από τις πέτρες που το δημιουργούν επικεντρώνονται στο Deneb, το μεγαλύτερο αστέρι στον αστερισμό του κύκνου.

“Πιστεύουμε ότι το Carahunge, όπου υπάρχουν πάνω από 200 μεγάλιθοι, 80 από τους οποίους έχουν τρύπες, είναι ένα αρχαίο αστρονομικό παρατηρητήριο”, δήλωσε ο Arevik Sargsyan, ένα από τα μέλη του θεσμού. Αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το συγκρότημα χρονολογείται από το 5.500 π.Χ.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας σημειώνει ότι είναι ένας προϊστορικός οικισμός. Ο διευθυντής του ινστιτούτου, Ashot Piliposyan, λέει ότι κατά τις ανασκαφές δεν έχει ανακαλυφθεί στο Carahunge κάποιο αστρονομικό εργαλείο, ενώ το γεγονός ότι μερικές από τις πέτρες που έχουν τρύπες, αυτές βρίσκονται στην βάση τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δείχνουν προς τον ουρανό.

Παρά τις διαφορές τους, οι δύο οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία στις 30 Ιουλίου για να εργαστούν μαζί στις έρευνες και να καταλήξουν σε ένα τελικό συμπέρασμα για τον πιθανό σκοπό της δημιουργίας αυτού του γιγαντιαίου μνημείου.

Αυτή τη στιγμή οι ανασκαφές έχουν ανασταλεί και προγραμματίζεται να ανοίξει ένα μουσείο για να παρουσιάσει τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με το RT.

loading...