Τι Κρύβουν 32 μόνο Σύμβολα σε Σπηλιές της Ευρώπης Ηλικίας 40.000 χρόνων;

Τι Κρύβουν 32 μόνο Σύμβολα σε Σπηλιές της Ευρώπης Ηλικίας 40.000 χρόνων;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Υπάρχει κάτι στις σπηλιές, ένα σκιερό άνοιγμα στους εσωτερικούς βράχους που σε “τραβάει” να προχωρήσεις πιο μέσα. Καθώς περνάτε μέσα από την είσοδο ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ένας άλλος κόσμος έρχεται να τον συναντήσεις.

Πριν από πολύ καιρό στην Ευρώπη, αρχαίοι άνθρωποι μπήκαν επίσης σε αυτούς τους υπόγειους κόσμους. Ως μάρτυρες του πέρασματός τους, άφησαν πίσω τους μυστηριώδη σημάδια και ίχνη σαν πίνακες ζωγραφικής, όπως ένα πάνελ ανθρώπων, τριγώνων και ζιγκ-ζαγκ, μια σειρά από κόκκινες ζωγραφιές, χέρια, ζώα, σκηνές της καθημερινής ζωής τους. Όμως, κάποια είναι ιδιαίτερα ασαφή.

Βρισκόμαστε τώρα να περπατάμε στον ίδιο δρόμο με αυτούς τους πρώτους καλλιτέχνες που δημιούργησαν πριν από 10.000 έως 40.000 χρόνια, μας εξηγεί η ανθρωπολόγος Genevieve von Petzinger στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω.

Ο σύγχρονος κόσμος μας βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο κατέστη δυνατό, σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητά μας να επικοινωνούμε – συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας γραφικές ή γραπτές μορφές επικοινωνίας. Το θέμα είναι, όμως, ότι βασιζόμαστε στα ψυχικά επιτεύγματα εκείνων που ήρθαν πριν από εμάς.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επικοινωνίας: ομιλίας, χειρονομίας και η γραπτή. Ομιλία και χειρονομία είναι από την ίδια τους τη φύση εφήμερες ενώ απαιτεί στενή επαφή αυτών που επικοινωνούν. Η γραπτή επικοινωνία, από την άλλη πλευρά, αποσυνδέει αυτή τη σχέση.

Μέσα σε όλα τα σπήλαια υπάρχουν μόνο 32 γεωμετρικά σήματα. Μόνο 32 σημάδια σε χρονικό διάστημα 30.000 ετών και σε ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια. Τα ίδια σημάδια επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα σημάδια είχαν νόημα στους δημιουργούς τους. Μπορεί να μην γνωρίζουμε τι εννοούσαν, αλλά οι άνθρωποι της εποχής σίγουρα ήξεραν. Η επανάληψη των ίδιων σημείων για τόσο πολύ καιρό και σε τόσες πολλές τοποθεσίες μας λέει ότι οι καλλιτέχνες έκαναν εσκεμμένες επιλογές.

Αν μιλάμε για γεωμετρικά σχήματα, με συγκεκριμένες πολιτισμικά αναγνωρισμένες και συμφωνημένες έννοιες, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα από τα παλαιότερα συστήματα γραπτής επικοινωνίας στον κόσμο. Δεν μιλάμε για γραφή ακόμα. Απλά δεν υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες σε αυτό το σημείο που να αντιπροσωπεύουν όλες τις λέξεις στην προφορική γλώσσα, κάτι που είναι μια απαίτηση για ένα πλήρες σύστημα γραφής. Ούτε βλέπουμε τα σημάδια να επαναλαμβάνονται αρκετά τακτικά ώστε να υποδηλώνουν ότι ήταν κάποιο είδος αλφάβητου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ωστόσο, είναι προφανές, ότι η επανάληψη αυτών των σχεδίων ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πρώτα συστήματα γραφής δεν βγήκαν από το τίποτα.

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί, δείτε τα σημάδια και τα 32 σύμβολα για να μάθετε περισσότερα:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Why are these 32 symbols found in caves all over Europe | Genevieve von Petzinger

diadrastika.com

loading...