Ταξίδι στο Χρόνο, Ελεύθερη Βούληση, Θάνατος του Σύμπαντος, Ακασικά Αρχεία

Ταξίδι στο Χρόνο, Ελεύθερη Βούληση, Θάνατος του Σύμπαντος, Ακασικά Αρχεία

Ο πνευματικός δάσκαλος Ισουάρ Πούρι μιλά για τη διάλυση του υλικού σύμπαντος και των άλλων δύο κόσμων (αστρικό και αιτιατό), το ταξίδι στο χρόνο, πώς λειτουργούν τα ακασικά αρχεία και το σκοπό τους, και την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης.

Στο είδος του ντετερμινισμού που προτάσσει, παίρνεις εσύ ο ίδιος τις αποφάσεις για τη ζωή σου πριν αυτή συμβεί. Μετά όμως διαδραματίζεται με προκαθορισμένο τρόπο.

Πώς θα μπορούσε να εφαρμόζεται αυτός ο προκαθορισμός; Μέσω των γονιδίων; Αποφασίζεις ότι θέλεις να έχεις τις τάδε εμπειρίες και διαλέγεις τα γονίδια που θα στις δώσουν; Αν και δεν αποκλείω πως ένα ελάχιστο μέρος θα μπορούσε να λειτουργεί έτσι (βλ. χρόνο 1:03:151:04:30 σχετικά με αυτό), η γενικότερη ιδέα πως τα γονίδια αποφασίζουν ακόμα και τα ίδια τα βιολογικά χαρακτηριστικά μας (για να μην αναφέρουμε καν ψυχολογικά ή συμπεριφορικά χαρακτηριστικά) μοιάζει πλέον απαξιωμένη.

Γράφει ο διάσημος βιολόγος Ρούπερτ Σέλντρεϊκ:

«Εν τω μεταξύ, στη βιολογία, παρ’ όλη την σθεναρή πεποίθηση στο τέλος του εικοστού αιώνα ότι τα γονίδια και η μοριακή βιολογία θα εξηγούσαν σύντομα την φύση της ζωής, κανένας ακόμα δεν γνωρίζει πώς αναπτύσσονται τα φυτά και τα ζώα από γονιμοποιημένα ωάρια. Και, μετά την ανακοίνωση, από τον Μπιλ Κλίντον και τον Τόνυ Μπλαιρ τον Ιούνιο του 2010, του τεχνολογικού θριάμβου της ολοκλήρωσης της Αποκωδικοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις.

» Υφίστανται πολύ λιγότερα ανθρώπινα γονίδια από τα προσδοκώμενα – μόνο 23.000 αντί των 100.000. Ο αχινός έχει περίπου 26.000 και το φυτό του ρυζιού 38.000. Προσπάθειες να προβλεφτούν χαρακτηριστικά όπως π.χ. το ύψος, έδειξαν ότι τα γονίδια ευθύνονται για μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, που είναι περίπου 5%, για τις διαφοροποιήσεις αυτού του χαρακτηριστικού από άτομο σε άτομο, αντί του αναμενόμενου 80%.

» Η απεριόριστη αυτοπεποίθηση αντικαταστάθηκε με το πρόβλημα της «χαμένης κληρονομικότητας». Οι επενδυτές στη γενετική και τη βιοτεχνολογία έχασαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

» Μια πρόσφατη έκθεση από τη Σχολή Επιχειρηματικότητας του Χάρβαρντ σχετικά με τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, αποκάλυψε ότι «μόνο ένα ελαχιστότατο ποσοστό εταιρειών έβγαλε κέρδος» και έδειξε πόσο τα πολλά υποσχόμενα σχέδια απέτυχαν ξανά και ξανά.»

Περισσότερα στο ίδιο το μεταφρασμένο άρθρο εδώ.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το υποτιτλισμένο στα ελληνικά βίντεο που ακολουθεί από το κανάλι VideoTranslations του YouTube, είναι συνδυασμός 11 βίντεο, τα οποία δένω γύρω από την αφήγηση του Ισουάρ Πούρι:

Ταξίδι στο Χρόνο, Ελεύθερη Βούληση, Θάνατος του Σύμπαντος, Ακασικά Αρχεία