Βρέθηκαν Τεχνητά Τείχη στον Τιτάνα, λένε ερευνητές. Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εξήγηση ακόμα

Βρέθηκαν Τεχνητά Τείχη στον Τιτάνα, λένε ερευνητές. Οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εξήγηση ακόμα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Παράξενες δομές που φαίνεται να σχηματίζουν τείχη που φτάνουν μέχρι τα 300 μέτρα ύψος και περιβάλλουν τις λίμνες στις πολικές περιοχές του Τιτάνα, ενός δορυφόρου του Κρόνου, εντοπίστηκαν

Χάρη στις παρατηρήσεις και τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον ανιχνευτή Cassini, οι ειδικοί έχουν διερευνήσει μια ομάδα τειχών που φαίνεται ότι έχουν απομονώσει αρκετά “πηγάδια” και λίμνες από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.

Η Ανεζίνα Σολομωνίδου, ερευνήτρια του ESA στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος και Αστρονομίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι ο σχηματισμός των λιμνών του Τιτάνα και τα χαρακτηριστικά τους αποτελούν ένα μυστήριο της επιστήμης.

Τα τείχη θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα στοιχεία για να μάθουν οι επιστήμονες πώς οι πολικές περιοχές του δορυφόρου που καλύπτεται από λίμνες μετατράπηκαν σε αυτό που είναι σήμερα.

Η ομάδα επιστημόνων μελέτησε πέντε ολόκληρες περιοχές κοντά στον βόρειο πόλο του Τιτάνα, μια περιοχή γεμάτη από λίμνες και τα περίεργα αυτά τείχη. Επίσης είδαν τρεις εντελώς άδειες λίμνες.

Οι λίμνες έχουν διαφορετικά μεγέθη, η μικρότερη είναι περίπου στα 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η μεγαλύτερο, φτάνει στα 670 χιλιόμετρα.

Όλες οι λίμνες είναι απόλυτα απομονωμένες από τα “εξωτερικά” μεγάλα τείχη που ξεπερνούν τα 300 μέτρα και επεκτείνονταν μέχρι και 30 χιλιόμετρα στην άκρη των λιμνών.

Οι υπεύθυνοι του έργου πρότειναν δύο πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει αυτά τα τείχη, αλλά ωστόσο, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί στην επιβεβαίωση, δεδομένου ότι βρίσκονται σε προκαταρκτική φάση και μακριά από κάτι που θα μπορούσε να είναι επιστημονικά πειστικό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μία από τις πρώτες εκτιμήσεις βασίζεται στο γεγονός ότι τα εντελώς άδεια δάπεδα της λίμνης και οι πλήρεις λίμνες έχουν διαφορετικά υψόμετρα.

Με βάση αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια διαδικασία που περιλαμβάνει ένα υπέδαφος που είναι κορεσμένο σε υπόγεια ύδατα είναι εκείνη που παράγει αυτές τις “άμυνες των τειχών”.

Η άλλη πιθανότητα είναι ότι η λεκάνη μιας λίμνης και η γύρω κρούστα της σκληραίνουν πρώτα και στη συνέχεια ξεφουσκώνουν. Αυτό οδηγεί στη διαρροή της λίμνης στο υπέδαφος. Το τμήμα της περιοχής που δεν ξεφουσκώνει προεξέχει από το περιβάλλον έδαφος και δημιουργεί το μεγάλο τείχος.

Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν είναι το πως αυτά τα τείχη σχηματίζονται τόσο ομοιόμορφα και εντελώς γύρω από τις λίμνες, απομονώνοντάς τες εντελώς.

Φυσικά, για τους απανταχού ανεξάρτητους ερευνητές και εκείνους που ονομάζουμε συνωμοσιογράφους, η εξήγηση είναι πολύ απλή, απλούστατη: Τα τείχη δημιούργησαν νοήμονα εξωγήινα όντα και εκεί οφείλεται η ομοιομορφία τους. Κάθε άλλη εξήγηση, γεωφυσικής και γεωλογικής φύσεως, θα είναι για να παρακάμψει την πιθανότητα να πρόκειται για κατασκευές – που οι ερευνητές αποδέχονται ως πραγματικότητα.

Τι νομίζετε γι’ αυτό; Πώς νομίζετε ότι αυτά τα περίεργα τείχη σχηματίστηκαν στις λίμνες του Τιτάνα; Θα μπορούσε κάποια από τις θεωρίες συνωμοσίας να έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει; Δείτε και το βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες:

¿Qué diablos está ocurriendo en Titán y Ceres?

diadrastika.com