Στο Φως Βυθισμένος Ναός της “Αιγυπτιακής Ατλαντίδας”, εκεί που κατέφυγαν ο Πάρις με την Ωραία Ελένη

Ο ναός που βυθίζεται στην αρχαία πόλη του Ηρακλείου, 45 μέτρα κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι το καλύτερο εύρημα από την ανακάλυψη της αιγυπτιακής Ατλαντίδας.

Ηράκλειο ή Θώνις, εκεί όπου λέγεται ότι κατέφυγαν, ο Πάρις με την Ωραία Ελένη προκειμένου να γλυτώσουν από την οργή του Βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαο, όταν ανακάλυψε τους δύο εραστές, λίγο πριν από την έναρξη του Τρωϊκού Πολέμου.

Στην πιο πρόσφατη υποθαλάσσια εκστρατεία τους, Αιγύπτιοι και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες βρήκαν υπολείμματα ενός μεγάλου ναού κάτω από τη θάλασσα, εκτός από τα πλοία που ήταν γεμάτα θησαυρούς με νομίσματα και κοσμήματα.

Αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Franck Goddio, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης εκστρατείας του Ηρακλείου, πιστεύουν ότι έχουν βρει τις στήλες του βασικού ναού που ονομάζεται Amun Garp, καθώς και τα ερείπια ενός ελληνικού ναού.

Οι θησαυροί δείχνουν πως ο χώρος συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του πολύ καιρό μετά την πρώτη εξερεύνηση, φιλτράροντας χιλιάδες χρόνια ιζήματος και λάσπης.

Τέτοιες ανακαλύψεις έγιναν δυνατές με εξελιγμένα εργαλεία σάρωσης που εντοπίζουν αντικείμενα στον πυθμένα και κάτω από αυτόν, παρά το ιζήμα και την λάσπη.

Συνδυάζοντας γεωφυσικά δορυφορικά δεδομένα τοποθέτησης, ανιχνευτές ηχού, μαγνητόμετρα πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και πλευρικό σόναρ σάρωσης, έχουν αποκτήσει τέτοιες πλήρεις ανιχνεύσεις που ανακάλυψαν τόσα πολλά κοντά στο Ηράκλειο που δεν ήταν γνωστά.

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, αρχαιολόγοι βούτηξαν στα ερείπια για να τα παρακολουθήσουν από κοντά.

Από τα άλλα ευρήματα εκτός από τους ναούς, οι δύτες βρήκαν χάλκινα νομίσματα από τη βασιλεία του Πτολεμαίου Β (283 έως 246 π.Χ.), αγγεία, κοσμήματα και σκεύη στα ερείπια αρκετών πλοίων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης νομίσματα από τη βυζαντινή εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι η πόλη κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα.

Ένα άλλο εύρημα ήταν το κομμάτι που λείπει από ένα τελετουργικό σκάφος που είχε βρεθεί σε μια προηγούμενη ανασκαφή. Περισσότερες ανακαλύψεις έγιναν στην Canopus, μια άλλη κοντινή βυθισμένη πόλη.

Αυτά περιλαμβάνουν νομίσματα από τις Πτολεμαϊκές και βυζαντινές εποχές, καθώς και δαχτυλίδια και σκουλαρίκια από την Πτολεμαϊκή εποχή.

Πιστεύουν ότι το Ηράκλειο κατασκευάστηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. στις όχθες του ποταμού Νείλου, ενώ λέγεται ότι ο ήρωας Ηρακλής την επισκέφθηκε μία φορά, σύμφωνα με τον θρύλο. Τώρα είναι ανεπίσημα γνωστή ως η “Ατλαντίδα της Αιγύπτου”.

“Τα αντικείμενα που ανακτώνται από τις ανασκαφές απεικονίζουν την ομορφιά και τη δόξα των πόλεων, τη μεγαλοπρέπεια των μεγάλων ναών της και την αφθονία των ιστορικών αποδείξεων”, τονίζεται στην ιστοσελίδα Goddio.

“Κολοσσιαία αγάλματα, επιγραφές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, κοσμήματα και νομίσματα, τελετουργικά αντικείμενα και κεραμικά, ένας πολιτισμός παγωμένος στο χρόνο”.

Είναι ένα μυστήριο πως κατέληξε να βυθιστεί, αλλά υποθέτουν ότι τα ανερχόμενα επίπεδα νερού, οι σεισμοί και τα κατεδαφισμένα θεμέλια, γλίστρησαν την πόλη στη θάλασσα, πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Τώρα η ομάδα αρχαιολόγων βαθέων υδάτων ετοιμάζει τα ευρήματά της για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Μέχρι στιγμής μόνο το 5% της πόλης είναι γνωστό.

Δείτε τις εξερευνήσεις αυτές στο βίντεο που ακολουθεί:

ARQUEOLOGOS Descobrem TEMPLO GREGO e BARCOS Cheios de TESOUROS na ATLANTIDA EGÍPICIA de HERACLEION

diadrastika.com

Image by Simon H. from Pixabay