Αναπλάστηκε το πρόσωπο γυναίκας που έζησε πριν από 7.500 χρόνια, από την Μικρά Ασία στο Γιβραλτάρ (video)

Αναπλάστηκε το πρόσωπο γυναίκας που έζησε πριν από 7.500 χρόνια, από την Μικρά Ασία στο Γιβραλτάρ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι ιατροδικαστές έχουν δημιουργήσει μια λεπτομερή ανοικοδόμηση μιας γυναίκας της νεολιθικής εποχής, η οποία βρέθηκε σε σπηλιά στο Γιβραλτάρ.

Την ονόμασαν Calpeia σε σχέση με το κλασσικό όνομα του Γιβραλτάρ, και σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυναίκα θεωρήθηκε ότι ήταν στα 30 της όταν πέθανε. Προχώρησαν σε ανασχηματισμό του προσώπου της μετά από μία προσεκτική προσπάθεια έξι μηνών από μια ομάδα με επικεφαλής τον Συντηρητή του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ Μανουέλ Χαέν.

«Ήμασταν σε θέση να εξαγάγουμε το DNA από το κρανίο, έτσι γνωρίζουμε πολλά πράγματα», δήλωσε ο καθηγητής Clive Finlayson. “Ξέρουμε ότι ήταν γυναίκα, γνωρίζουμε ότι είχε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με σκούρα μαλλιά και μάτια.”

“Και το ενδιαφέρον ήταν όταν εξετάζουμε την καταγωγή της, ήταν πως το 10% των γονιδίων της ήταν τοπικοί μεσολιθικοί συλλέκτες κυνηγών”, αλλά το 90% των γονιδίων της ήταν από την Ανατολία [σύγχρονη Τουρκία].”, δηλαδή την Μικρά Ασία.

Η ολοκληρωμένη ανακατασκευή αποκαλύφθηκε από τον Υπουργό Κληρονομιάς Δρ John Cortes στις 10 Σεπτεμβρίου.

“Όταν είδα τι πρόκειται να δείτε πριν από λίγες μέρες, ήταν εκπληκτικό, συγχαρητήρια στον Manuel για αυτό το απίστευτο έργο”, είπε. “Αυτή η νεαρή κοπέλα, θα νόμιζα ότι έζησε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’40, αλλά έζησε στο Γιβραλτάρ πριν από επτάμισι χιλιάδες χρόνια και ήταν θαμμένη σε μια σπηλιά στο Europa Point”.

Τα λείψανα της γυναίκας ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά το 1996.

Calpeia, the face of a Gibraltarian woman of 7,500 years ago

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika.com

loading...