Αστρονόμοι εντοπίζουν νέο

Αστρονόμοι εντοπίζουν νέο “Oumuamua” προς την κατεύθυνση της Γης αυτή τη φορά

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στις 30 Αυγούστου 2019, το Κριμαϊκό Αστροφυσικό Παρατηρητήριο ανίχνευσε αυτό που, προφανώς, θα ήταν ένας επιμήκης κομήτης ή ένας αστεροειδής όπως ο ήδη γνωστός Oumuamua.

Ο Ρώσος ερασιτέχνης αστρονόμος Guennadi Borisov είναι πιθανόν να έχει εντοπίσει ένα αντικείμενο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Μικρών Πλανητών (Minor Planet Center – MPC) της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Αυτός είναι ο κομήτης C / 2019 Q4.

Αυτό θα είναι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην ιστορία, μετά τον αστεροειδή που είναι γνωστός ως Oumuamua και εθεάθη για πρώτη φορά το 2017.

Σύμφωνα με τον Μπόρισοφ, ο οποίος εργάζεται στο Αστρονομικό Ινστιτούτο Sternberg, στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, το αντικείμενο εντοπίστηκε στις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου.

“Όπως το βλέπω, το σχήμα του είναι ωοειδές”, έγραψε σε ειδικό φόρουμ την 1η Σεπτεμβρίου σημειώνοντας εικόνες και αρκετές φωτογραφίες του αντικειμένου, στις οποίες φαίνεται η ουρά σκόνης ή αερίου.

Η πραγματική τροχιά του κομήτη μπορεί να ανακατασκευαστεί μόνο μετά από περισσότερες παρατηρήσεις. Οι ερευνητές, προς το παρόν, πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι κλειστή γύρω από τον Ήλιο.

Σύμφωνα με μια προσομοίωση της τροχιάς του κομήτη, θα περάσει ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Άρη, ενώ φαίνεται πως ο διαστρικός κομήτης αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στις 10 Δεκεμβρίου σε απόσταση περίπου 1,8 αστρονομικών μονάδων. Υπολογίζεται πως θα είναι μέσα στο ηλιακό μας σύστημα για περίπου έξι μήνες.

Οι αστρονόμοι έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να μελετήσουν ένα δυνητικά διαστρικό αντικείμενο με μεγάλη λεπτομέρεια και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση το σημερινό μέγεθος του κομήτη και την απόσταση από τον Ήλιο, φαίνεται να είναι ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο, ίσως 10 χιλιομέτρων ή και περισσότερο, ανάλογα με την ανακλαστικότητα της επιφάνειας του.

diadrastika.com

loading...