Εξκάλιμπερ: Το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου ανακαλύφθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με ισχυρισμούς ειδικών

Εξκάλιμπερ: Το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου ανακαλύφθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με ισχυρισμούς ειδικών

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα μυστήριο εύρημα έπεσε στα χέρια των επιστημόνων: μια πολύτιμη λεπίδα γνωστή ως Εξκάλιμπερ του γνωστού βασιλιά Αρθούρου. Ιστορικοί από την Αγγλία έφτασαν στην περιοχή και πρότειναν ότι αυτό είναι το ίδιο σπαθί με τους θρύλους.

Οι Σάξωνες πιθανότατα δανείστηκαν το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου από την Ιταλία. Το Excalibur είναι το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου, στο οποίο αποδίδονται συχνά μυστικιστικές και μαγικές ιδιότητες. Μερικές φορές το Excalibur ταυτίζεται με ένα σπαθί από πέτρα, αλλά στα περισσότερα κείμενα είναι διαφορετικά σπαθιά. Για πρώτη φορά, το σπαθί αναφέρεται στην ιστορία των βασιλέων της Βρετανίας από τον Galfried του Monmouth.

Το 1148, ο Galgano Guidotti, ο ιππότης της Sienese, ομοίως σφήνωσε το σπαθί του στην πέτρα σε αρχαίο μοναστήρι. Είναι εκείνο που βρέθηκε από τους αρχαιολόγους και άφησε αμέσως έκπληκτους τους αρχαιολόγους από την ομοιότητα του σπαθιού με εκείνο του θρύλου.

Το αρχαίο τεχνούργημα διατηρείται προσεκτικά από τους μοναχούς της μονής του San Galgano Montespi, που βρίσκεται κοντά στη Σιένα. Για αιώνες, το ιταλικό σπαθί στην πέτρα θεωρήθηκε ως ένα ψεύτικο. Μόνο η σύγχρονη τεχνολογία μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε ότι δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα τον 12ο αιώνα.

Προς το παρόν οι ειδικοί αναρωτιούνται και δεν μπορούν καν να καταλάβουν πώς ήταν γενικά δυνατόν να εισχωρήσει μια λωρίδα από χάλυβα σε σκληρό γρανίτη.

diadrastika.com