Οι Φιδοθεοί και Ερπετοθεοί της Αρχαιότητας

Οι Φιδοθεοί και Ερπετοθεοί της Αρχαιότητας

Το σύμβολο του φιδιού είναι ένα από τα παλαιότερα και χρησιμοποιείται περισσότερο στους αρχαίους πολιτισμούς για να συμβολίζει τη σοφία, τη γονιμότητα, τη δημιουργία, το θάνατο και την ανάσταση.

Στην Ινδία, λέγεται ότι η Naga ήταν μια αρχαία φυλή φιδιών που κατέβηκε από τον ουρανό. Λέγεται ότι το Naga ήταν ανθρώπινο πάνω από τη μέση και είχε ουρά δράκου ή φιδιού. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν εντελώς ανθρώπινες ή διαβολικές μορφές.

Στην αφρικανική μυθολογία, ένας αρχαίος Θεός δημιούργησε τον ήλιο, το φεγγάρι και στη συνέχεια τη Γη. Αυτός ο θεός δημιούργησε επίσης ένα σύνολο από δίδυμα, πρωτόγονα όντα, που ονομάζονται Nummo.

Τα πνεύματα ήταν αθάνατα και λέγεται ότι προέρχονταν από έναν άλλο πλανήτη και ότι συνένωναν το DNA τους με αυτό των ζώων της Γης.

Στην Κεντρική Αμερική, το αρχαίο βιβλίο των Μάγια, Chilam Balam, δηλώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που κατοικούσαν στον Yucatan ήταν οι Chanes ή οι Φιδόμορφοι Άνθρωποι.

Οι πηγές λένε για τους Chanes ότι προέρχονται και καθοδηγούνταν από τη θάλασσα από τον θεό Ιτζάμνα που κυβέρνησε με την εσωτερική του γνώση αντί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του.

Μετά από τους Μάγια, οι Αζτέκοι λατρεύουν επίσης έναν θεό φιδιών. Ο Quetzalcoatl ήταν ένας φτερωτός θεός ο οποίος έφερε γνώση της επιστήμης και των μαθηματικών στον λαό του.

Στην Κίνα, οι άνθρωποι υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν από τον Fu Xi και το Nu Wa, σύμφωνα με έναν αρχαίο κινεζικό μύθο. Το αρσενικό και θηλυκό ζευγάρι είχε σώματα φιδιών και ανθρώπινα κεφάλια. Λέγεται ότι αυτό το ζευγάρι συνέβαλλε στην ανάπτυξη του κινεζικού συστήματος γραφής.

Στην Αίγυπτο, το φίδι συνδέεται με την αθανασία και τους θεούς στις περιόδους του Παλαιού και του Μεσαίου Βασιλείου. Το φίδι έγινε σύμβολο των δικαιωμάτων επί του παρόντος.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στην περίοδο του Νέου Βασιλείου, όμως, όταν η Αίγυπτος δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τους Υξώς, το φίδι άρχισε σταδιακά να αντιπροσωπεύει το κακό.

Οι Αιγύπτιοι πίστευαν επίσης ότι ο θεός Amun θα μπορούσε να γίνει ένα φίδι για να αναγεννηθεί. Είπαν ότι ο υπόκοσμος φυλάσσεται από το Nehebkau, ένα φίδι με δύο κεφάλια που προσέφερε προστασία.

Στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, το φίδι συμβολίζει πνεύμα κηδεμόνα και καταγράφεται σε πολλούς βωμούς. Στον ναό της Αθηνάς πιστεύεται ότι υπήρχε ένα φίδι που ήταν η μετενσάρκωση του Εριχθονίου, βασιλιά της αρχαίας Ελλάδας.

Ένα φίδι βρισκόταν επίσης στο ιερό του Απόλλωνα, ενώ η Μέδουσα και άλλα είδη γοργόνων είχαν ζωντανά φίδια αντί για μαλλιά.

Στις πρώτες εκδόσεις της Παλαιάς Διαθήκης γίνεται αναφορά στους προγόνους του φιδιού θεού, αλλά οι αναφορές αυτές εξαλείφθηκαν ή ερμηνεύτηκαν ως αλληγορικές.

Όμως, τα φίδια συνδέθηκαν πολύ με τον Μωυσή. Καθώς ο Θεός τον διέταξε να κάνει ένα είδωλο φιδιού. Αναφέρθηκε επίσης ότι το ραβδί του Μωυσή είχε μαγικές ιδιότητες, που μπορούσε επίσης να γίνει και φίδι.

Οι Κέλτες συνέδεαν τα φίδια με σοφία, γονιμότητα και αθανασία και τείνουν να τα συνδέουν με θεραπευτικές λίμνες και νερό.

Η νορβηγική μυθολογία έχει επίσης φίδια, ο Jormungand ήταν το φίδι που παρακολουθεί το Midgard. Το σώμα του σχηματίζει έναν κύκλο γύρω από όλα τα Midgard.

Οι αυτόχθονες φυλές θεωρούσαν το φίδι ως σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Στη μυθολογία τους, η Unhcegila ήταν ένα γιγάντιο φίδι σχήμα που μπορούσε να καταπιεί ένα άτομο με ένα χελιδόνι.

Η μυθολογία των ιθαγενών Αμερικανών περιελάμβανε επίσης ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει μια θεότητα φιδιών που ονομάζεται Avanyu που έφερνε καταιγίδες στη γη.

Ακόμα και σήμερα, εμφανίζονται φίδια στο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την ιατρική αδελφότητα: δύο φίδια τυλιγμένα γύρω από ένα καλάμι.

diadrastika.com