Κόσμημα του Φαραώ Τουταγχαμών με υλικό 29 εκ. χρόνων με πηγή που δεν έχει εντοπιστεί

Κόσμημα του Φαραώ Τουταγχαμών με υλικό 29 εκ. χρόνων με πηγή που δεν έχει εντοπιστεί

Του Γιώργου Λεκάκη

Μεταξύ των θησαυρών που ανακαλύφθηκαν στον τάφο του Έλληνα βασιλιά (φαραώ) Τουτ[1] είναι και ένα περίτεχνο επιστήθιο κόσμημα, με έναν σκαραβαίο στο κέντρο, από ένα κίτρινο (καναρινί) υλικό, που ονομάζεται «γυαλί της Λιβύης».

Αυτό ευρίσκεται στους αμμόλοφους της ερήμου δυτικά της Αιγύπτου – εξ ου και το όνομά του.

Ως εδώ τίποτε το περίεργο…

Αλλά το γυαλί αυτό σχηματίσθηκε πριν από… 29.000.000 χρόνια, όταν έλυωσε μια ποσότητα χαλαζία, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 1.650℃ (3.000οF), η οποία είναι θερμότερη ακόμη και από το εσωτερικό ενός ηφαιστείου! Το «κίτρινο γυαλί» δημιουργήθηκε, μάλλον, από έναν μετεωρίτη, που εξερράγη επάνω από το έδαφος της Λιβύης, ή από πρόσκρουση από μετεωρίτη.

Εργασία επ’ αυτού έκανε ο γεωλόγος Aaron Cavosie, του Πανεπιστημίου Curtin. «Το γυαλί της Λιβύης μάλλον προήλθε από μετεωρίτη», είπε. Αλλά κανένας κρατήρας, που να προκλήθηκε από ένα τέτοιο γεγονός δεν έχει εντοπιστεί ποτέ…

Ίσως βρίσκεται κάτω από τους μετατοπισμένους αμμόλοφους ή να έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην διακρίνεται πλέον στο τοπίο, λέει.

Την φωτογραφία του κοσμήματος μπορείτε να δείτε στο arxeion-politismou.gr

Σημείωση[1]: Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, ο Τουτ (Τουταγχαμών) ήταν ο 12ος φαραώ της 18ης Αιγυπτιακής Δυναστείας, και ήταν στην εξουσία από το 1332 έως το 1323 π.Χ. Πρόκειται για τον Έλληνα φαραώ Ράθο / Ράθωτι – ούτως ή άλλως ελληνικής – και δη κρητικής – καταγωγής ήταν όλοι οι φαραώ – βλ. Αιγύπτιο συγγραφέα Μανέθων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

ΠΗΓΗ: AIA, Archaeological Institute of America, Σεπτ. – Οκτ. 2019.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.9.2019.