Ο 6.000 ετών λαβύρινθος στο Hypogeum της Μάλτας

[23/09/2019 - 10:11]

Ο 6.000 ετών λαβύρινθος στο Hypogeum της Μάλτας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Βρίσκεται στο Paola της Μάλτας, το Hypogeum του Hal Saflieni θεωρείται ο παλαιότερος προϊστορικός υπόγειος ναός στον κόσμο. Πρόκειται για μια πραγματικά αρχαία δομή που χρονολογείται από το 4000 π.Χ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό που εξετάζουμε είναι ένα ιερό, ένας ναός και μια νεκρόπολη, καθώς λείψανα πάνω από 7.000 άτομα έχουν ανακτηθεί από αρχαιολόγους.

Γνωρίζουμε ότι υπήρχε κάποτε ένας επιβλητικός ναός που σήμαινε την είσοδο του Hypogeum. Αυτό μπορεί να έχει ξεκινήσει κάποτε ως φυσικό σπήλαιο, που επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας κέρατα και άλλα εργαλεία όπως οψιδιανό για να κόψουν το μαλακό ασβεστολιθικό υπόστρωμα. Υπήρχε ένα ανώτερο επίπεδο, το οποίο ήταν το πρωιμότερου, πιθανότατα από το 4000 π.Χ., ένα μεσαίο και ένα χαμηλότερο, το οποίο ήρθε αργότερα και τα ευρήματα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 2500 π.Χ.

Το σύστημα των σπηλαίων είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο κομμάτι εργασίας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχαίας μηχανικής, καθώς χρησιμοποίησαν μια προσεκτική κατεύθυνση φωτός από την επιφάνεια για να διεισδύσουν στα χαμηλότερα επίπεδα. Σύνθετοι πίνακες κόκκινου χρώματος κάλυπταν τις οροφές με μοτίβα κηλίδων, σπειρών και κηρηθρών.

Από τα πολλά χιλιάδες λείψανα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του Λαβύρινθου, πολλά βρέθηκαν να έχουν επιμήκη κρανία – ένα ακόμα μυστήριο που αν και έχει εξηγηθεί, ακόμα δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Hypogeum της Μάλτας και να δείτε το συναρπαστικό έργο των αρχαίων προγόνων μας:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

The 6,000-Year-Old Underground Labyrinth: The Ħal Saflieni Hypogeum of Malta | Ancient Architects

diadrastika.com

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ