11 μαθήματα που παίρνουμε για τη Ζωή από τον Αριστοτέλη

11 μαθήματα που παίρνουμε για τη Ζωή από τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που υπήρξε στον πλανήτης και ένας από τους πιο πολυδιδασκόμενους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια πολλών ξένων χωρών.

Μας δίδαξε μέσα από τα βιβλία του πάρα πολλά. Όμως στην συνέχεια έχουμε συγκεντρώσει μερικά αποσπάσματα της διδασκαλίας του, με ένα βαθύτερο νόημα τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν τη ζωή μας ενώ κάποια μπορούν και να μας προβληματίσουν.

11 μαθήματα που παίρνουμε για τη Ζωή από τον Αριστοτέλη

1. Ανακαλύψτε τους Φίλους σας και Κρατήστε τους Κοντά σας.

Κανείς δεν θα ήθελε να ζει χωρίς φίλους, ακόμη κι αν είχε στη διάθεσή του όλα τ’ άλλα, αλλά ενώ η επιθυμία για την φιλία είναι γρήγορη, ουσιαστικά η φιλία είναι ένα φρούτο που ωριμάζει αργά.

Καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου και όχι για χάρη του, καθώς ένας στενός φίλος είναι «ένας δεύτερος εαυτός», κάποιος με τον οποίο συνδέεται ουσιαστικά η δική σου αίσθηση του εαυτού.

Η φιλία είναι μια ψυχή που, όμως, κατοικεί σε δυο σώματα, αλλά η δυστυχία όταν συμβεί, είναι εκείνη που αποκαλύπτει όλους όσους δεν είναι πραγματικά φίλοι.

Το αντίδοτο για πενήντα εχθρούς είναι ένας φίλος, γι αυτό η εκτίμηση που έχεις για τους φίλους σου να είναι τίμια και ειλικρινής.

2. Η Τιμιότητα είναι η Καλύτερη Διπλωματία. Να Την έχετε σε Μεγάλη Εκτίμηση.

Η ελάχιστη αρχική απόκλιση από την αλήθεια πολλαπλασιάζεται στην συνέχεια χιλιάδες φορές, κι έτσι ο καθένας θα πρέπει να πράττει το σωστό και όχι ό,τι βλέπει από τους άλλους.

Έχε υπόψιν σου ότι κανείς δεν πιστεύει έναν ψεύτη όταν λέει μια αλήθεια

3. Ποτέ μη σταματάς να Μαθαίνεις Καινούργια Πράγματα σε όποια Φάση και αν είναι η Ζωής σου.

Μην ξεχνάς ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να μαθαίνουν.

Καθώς όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση, πολύ σημαντικό εφόδιο για τα γηρατειά είναι η εκπαίδευση, γιατί οι μορφωμένοι διαφέρουν από τους αμόρφωτους όπως οι ζωντανοί από τους νεκρούς

Εκπαιδεύοντας το μυαλό, χωρίς να εκπαιδεύσουμε την καρδιά, αποτυγχάνουμε σε όλα. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως τους έμαθαν την τέχνη του ευ ζην

4. Η Τέχνη της Γραφής είναι Όμορφη.

Η ποίηση είναι πιο εκλεκτή και πιο φιλοσοφική από την ιστορία γιατί η ποίηση εκφράζει το καθολικό, ενώ η ιστορία μόνο κάτι συγκεκριμένο. Έτσι, λοιπόν, η ποίηση απαιτεί έναν άνθρωπο με ένα ιδιαίτερο ταλέντο για να την υπηρετήσει, ή αλλιώς κάποιον αρκετά τρελό γι’ αυτήν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καλός συγγραφέας εκφράζεται σαν κοινός άνθρωπος, αλλά σκέφτεται σαν τους σοφούς, γιατί ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να περιγράψει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική σημασία τους.

5. Ένα από τα Μεγαλύτερα Επιτεύγματα της Ζωής είναι η Κατανόηση του Εαυτού

Γνωρίζοντας τον εαυτό σου είσαι στην αρχή όλης της σοφίας, οπότε αυτός που έχει ξεπερνά τους φόβους του είναι πραγματικά ελεύθερος.

Θεωρώ περισσότερο ανδρείο εκείνον που νικά τις επιθυμίες του παρά εκείνον που νικά τους εχθρούς του, γιατί η πιο δύσκολη νίκη είναι εναντίον του κακού εαυτού και όχι εναντίον κάποιου άλλου εξωτερικού εχθρού. Κατά συνέπεια, ο αναπόφευκτος πόλεμος πρέπει να καταλήγει στην εδραίωση της ειρήνης.

6. Για την Επίτευξη Οποιουδήποτε Πράγματος στη Ζωή, θα πρέπει να Υπάρχει η Δύναμη της θέλησης.

Μέσα από την πειθαρχία έρχεται η ελευθερία, γιατί η φύση της επιθυμίας δεν γνωρίζει όρια, και η ικανοποίηση αυτής της απεριόριστης επιθυμίας είναι για τους πολλούς σκοπός ζωής.

Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Αριστεία, δεν είναι πράξη αλλά μία συνήθεια. Γνώριζε, όμως, ότι το άριστο δεν συμβαίνει ποτέ τυχαία. Έρχεται μετά από δική μας επιδίωξη, ειλικρινή προσπάθεια και έξυπνες δράσεις. Αντιπροσωπεύει τη σοφή επιλογή μεταξύ πολλών εναλλακτικών. Οι επιλογές μας και όχι η τύχη καθορίζουν το πεπρωμένο του κάθε ανθρώπου.

Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που μας βοηθά να πετύχουμε πιο γρήγορα τους στόχους μας. Προσωπικά, προτιμώ αυτό που είναι απίθανο αλλά δυνατόν να συμβεί παρά το πιθανό που όμως είναι αδύνατον να συμβεί. Γιατί ουσιαστικά όσα πρέπει να κάνουμε αφού τα μάθουμε, τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα

7. Η Χαρά και η Διασκέδαση Πρέπει να Υπάρχει στη Ζωή, για να Μας Κρατάει Υγιείς.

Το μυστικό της χαράς είναι η έκπληξη καθώς τα αστεία είναι αρεστά ακόμα και στους θεούς, καθώς αν το καλοσκεφτείς η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται

8. Πολλές Φορές, οι Πιο Παράλογοι Άνθρωποι έχουν τις Καλύτερες Ιδέες

Γιατί να συμβαίνει αυτό; Η ιδιοφυΐα είναι ανάμικτη με την παραφροσύνη. Απλά δεν υπάρχει μεγαλοφυΐα χωρίς το άγγιγμα της τρέλας

9. Ο Φόβος Δεν μας Προσφέρει Τίποτα Άλλο από το να Μας Κρατά Πίσω.

Οι αδύναμοι υπακούν από φόβο ενώ οι δυνατοί από αγάπη. Αλλά να ξέρεις ότι ο φόβος είναι πόνος που προκύπτει από την αναμονή του κακού. Εκείνο που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τον νόμο.

Και κάτι πολύ σημαντικό: Η ελπίδα είναι το όνειρο ενός ξύπνιου

10. Πάρτε τον Έλεγχο της Ζωής στα Χέρια σας και Επιλέξτε τις Αρετές που Θέλετε να Διαθέτει

Οι άνθρωποι δημιουργούν τους θεούς κατ’ εικόνα τους, όχι μόνο όσον αφορά τη μορφή τους αλλά και όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους

Η ευτυχία είναι το ίζημα που κάθετε στο πιο κατάλληλο σημείο της ψυχής. Όμως, η ευτυχία ανήκει στους αυτάρκεις, γιατί μία συγκεκριμένη αρετή απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο για να αποκτηθεί.

Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής, γι αυτό δεν πρέπει να είμαστε ούτε δειλοί, ούτε απερίσκεπτοι, αλλά θαρραλέοι.

Αν θες να αποφύγεις την κριτική, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι ένα τίποτα.

Έχε κατά νου ότι η υπομονή μπορεί να είναι πικρή όμως ο καρπός της είναι γλυκός και ότι η αξιοπρέπεια δεν συνίσταται στην κατοχή των τιμών, αλλά στο να τις αξίζεις»

11. Μην Υποτιμάτε τη Δύναμη του Σκότους.

Αν αναρωτιέσαι: Είναι οι πιο σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε, για να δούμε το φως, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς πόνο.

με πληροφορίες από το arxaia-ellinika

loading...