Τα πιθανά κρυμμένα συμφέροντα πίσω από την Γκρέτα την 16χρονη ακτιβίστρια

Τα πιθανά κρυμμένα συμφέροντα πίσω από την Γκρέτα την 16χρονη ακτιβίστρια

Μετάφραση-Απόδοση Σπύρος Μακρής

Οι Times δημοσίευσαν ένα ολέθριο άρθρο σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ της Greta Thunberg και διάφορων ομάδων επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών δυνάμεων.

Πολλοί ιστότοποι και άνθρωποι το έχουν πάρει και το χρησιμοποιούν είτε υπέρ είτε κατά του κινήματος για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, πέρα ​​από το οικολογικό μήνυμα, διακρίνεται να υπάρχουν κάποια συμφέροντα των μεγάλων λόμπι και των ενεργειακών εταιρειών που μπορεί να κρύβονται.

Η Greta Thunberg έχει γίνει, σε λιγότερο από ένα χρόνο, μια παγκόσμια εικόνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο, η συντριπτική – και ύποπτα γρήγορη – επιτυχία της έχει τροφοδοτηθεί και προωθεί, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής The Sunday Times, από μεγάλα λόμπι και εταιρείες πράσινης ενέργειας που χρησιμοποιούν την 16χρονη για να «διευκολύνουν τη μετάβαση σε πράσινο corporatism».

Η βρετανική εφημερίδα συνδέει την έφηβη και την αυξανόμενη φήμη της με τον μεγιστάνα, Ingmar Rentzhog, πρόεδρο ενός think tank (εργαστήριο ιδεών και έρευνας) στο οποίο υπάρχουν μέλη από Σουηδούς σοσιαλδημοκρατικούς πολιτικούς και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στη χώρα.

Η Greta Thunberg αναγνωρίστηκε με τη διάσημη σχολική απεργία στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας τον περασμένο Αύγουστο. Στις 20, συγκεκριμένα, ο Ingmar Rentzhog ανέβασε μια φωτογραφία της νέας γυναίκας στη σελίδα του στο Facebook και το ίδιο απόγευμα η εφημερίδα Dagens Nyheter – η μεγαλύτερη με την κυκλοφορία στη χώρα – δημοσίευσε την ιστορία της.

Γνωρίζουμε ήδη τα υπόλοιπα. Ωστόσο, η αποκλειστική ενημέρωση των Times επιβεβαιώνει ότι η ιστορία της ξεκίνησε μήνες πριν.

Τον Μάιο του 2018, η Thunberg κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε περιβαλλοντικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Μετά τον διαγωνισμό, ο Bo Thoren, ηγέτης του τοπικού ομίλου Fossil Free Dalsland, επικοινώνησε με τους νικητές και τους άλλους νέους ακτιβιστές για να συζητήσει πώς να «εμπλέξει και να βοηθήσει τους νέους να αυξήσουν το ρυθμό της μετάβασης σε μια βιώσιμη κοινωνία», καθώς αναζητούσε “νέα πρόσωπα” για το κίνημα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μεταξύ των προτάσεων του Thoren υπήρξε μια σχολική απεργία εμπνευσμένη από τις διαδηλώσεις των επιζώντων φοιτητών της σφαγής του Ινστιτούτου Parkland στη Φλώριδα.

«Έχουν προγραμματιστεί εκλογές για τον Σεπτέμβριο, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μαθήματος. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν τα παιδιά έφταναν την πρώτη μέρα και έλεγαν ότι «δεν θα επιστρέψουμε μέχρι τις εκλογές», εξήγησε ο Τόρεν.

Η Γκρέτα ήταν πεπεισμένη για την ιδέα της απεργίας και αποφάσισε να τη θέσει σε εφαρμογή. Ο Τόρεν το ήξερε και πήγε στη Στοκχόλμη στις 21 Αυγούστου για να την συναντήσει.

Όμως, την προηγούμενη μέρα ο Rentzhog βρήκε τον ακτιβιστή «απροσδόκητα» μπροστά στο Κοινοβούλιο και οι ειδήσεις άρχισαν να γίνονται viral πριν φτάσει ο Τόρεν.

Αν και ο Rentzhog ανέφερε αρχικά ότι είδε τη Greta “τυχαία”, τελικά παραδέχτηκε στους The Times ότι μια εβδομάδα νωρίτερα έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Thoren που τον ενημέρωσε για τη διαμαρτυρία.

Ομοίως, ο Rentzhog γνώριζε τους οικογενειακούς δεσμούς της Greta πριν από την εκδήλωση, καθώς συνέπεσε με τη μητέρα της Malena Ernman, σε μια συνάντηση για τις καιρικές συνθήκες στη Στοκχόλμη.

Αυτό φαίνεται να είναι σίγουρο μέσω ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον δημοσιογράφο των Times, παρά το γεγονός ότι είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι η πρώτη φορά που έμαθε για το κορίτσι ήταν όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι η απεργία της Greta συνέπεσε με την εκκίνηση του βιβλίου της Ernman, “Σκηνές από την Καρδιά”, που λέει πως “η προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης έσωσε τη ζωή της οικογένειάς της”.

Ο Rentzhog εκμεταλλεύτηκε τη δημοσίευση, τη φήμη της Malena Ernman – μεγάλου κύρους αοιδού της όπερας – καθώς και το χάρισμα της Greta, για να διαδώσει το μήνυμά της μέσω κοινωνικών δικτύων και έτσι να μεταβεί στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.

Έτσι ξεκίνησε η σχέση μεταξύ της οικογένειας Thunberg και Rentzhog, μια συμφωνία που οι γονείς του κοριτσιού προσπαθούν να κρύψουν, όπως ενδεχομένως φαίνεται.

Για την οικογένεια Thunberg, είναι ζωτικής σημασίας η εικόνα τους να μην υποστεί βλάβη από τα συμφέροντα τρίτων.

Υπάρχουν αρκετά μέλη στο think tank που δεν είναι τυχαία και κρατούν καλές θέσεις εξουσίας στην κοινωνία σε διάφορους τομείς, τα οποία αναφέρει και κατονομάζει η βρετανική εφημερίδα The Times. Ωστόσο, υποδηλώνεται ότι η οικογένεια Thunberg μπορεί να μην γνωρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που έφερε μαζί του ο Ρεντζόγκ όταν ήρθε σε επαφή μαζί τους.

Όπως ενδεχομένως καταλαβαίνετε, το μπέρδεμα είναι πολύ μεγάλο και ο καθένας μπορεί να βγάλει πολύ εύκολα και αβίαστα συμπεράσματα, κάτι που γίνεται “βούτυρο στο ψωμί” των συνωμοσιογράφων.

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

LA HISTORIA DETRÁS DE GRETA THUNBERG, LO QUE NO QUIEREN QUE SEPAS

diadrastika.com

loading...