Ο πλανήτης Αφροδίτη ήταν κατοικήσιμος με σταθερό κλίμα πιθανότατα πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια

Ο πλανήτης Αφροδίτη ήταν κατοικήσιμος με σταθερό κλίμα πιθανότατα πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σήμερα, η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που θυμίζει τον έβδομο δακτύλιο της κόλασης του Δάντη. Ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο, η Αφροδίτη, είναι λίγο μικρότερος από τη Γη και καλύπτεται από βουνά και πεδιάδες με μπόλικη λάβα, καυτές θερμοκρασίες και μια βαριά ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα με πυκνά σύννεφα θειικού οξέος.

Αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι η “αδελφής” της Γης μπορεί να είχε κάποτε χαρακτηριστεί από εύκρατες συνθήκες και υγρό νερό ικανό να στηρίξει τη ζωή. Και, όλα αυτά, έως ότου μια δραματική μεταμόρφωση, που πριν από περισσότερα από 700 εκατομμύρια χρόνια, έλαβε χώρα και κατάφερε να αναδιαρθρώσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην EPSC-DPS Joint Meeting βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα από την Pioneer Venus της NASA που πρότεινε ότι ο πλανήτης είχε κάποτε αβαθείς ωκεανούς νερού.

Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες έτρεξαν πέντε προσομοιώσεις που υπολόγιζαν διαφορετικά επίπεδα κάλυψης νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένα σταθερό κλίμα θα ήταν σε θέση να το υποστηρίξει.

Τρία από τα πέντε σενάρια υποθέτουν ότι η Αφροδίτη είχε μια τοπογραφία παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σήμερα, αλλά με έναν ωκεανό, ένα ρηχό στρώμα νερού και μια μικρή ποσότητα νερού που ήταν κλειδωμένη στο έδαφος.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τις περιβαλλοντικές συνθήκες πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια, πριν από 715 εκατομμύρια χρόνια, και του σήμερα για να υπολογίσουν την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που παρατηρείται στον ήλιο μας με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των ατμοσφαιρικών συνθέσεων πάνω στη Αφροδίτη.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, η Αφροδίτη θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερές θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 50 ° C (68 και 122 ° F) για περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, η Αφροδίτη θα δροσιζόταν γρήγορα μετά τον σχηματισμό της, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Στα επόμενα 3 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μπορεί να είχε εξελιχθεί σαν τη Γη και να κλειδώσει το CO2 σε πετρώματα πυριτίου στην επιφάνεια του.

Κάποτε πριν από περίπου 715 εκατομμύρια χρόνια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να άρχισε να κυριαρχείται από άζωτο με ίχνη CO2 και μεθάνιο, όπως συμβαίνει σήμερα στη Γη.

“Η Αφροδίτη έχει σήμερα σχεδόν το διπλάσιο της ηλιακής ακτινοβολίας που έχουμε στη Γη. Ωστόσο, σε όλα τα σενάρια που διαμορφώσαμε, διαπιστώσαμε ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε ακόμα να υποστηρίξει επιφανειακές θερμοκρασίες επιδεκτικές για υγρό νερό “, δήλωσε ο Michael Way, του The Goddard Institute for Space Studies.

Αυτές οι συνθήκες μπορεί να διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα αν δεν είχε συμβεί ένα μυστηριώδες κατακλυσμικό συμβάν.

Μεταξύ 700 και 750 εκατομμυρίων ετών πριν, μια σειρά εκδηλώσεων άρχισαν να αλλάζουν τον πλανήτη, όπως η ξαφνική απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα που ήταν αποθηκευμένο στους βράχους. αλλά στην υπόθεση αυτή δεν μπορούν να υπολογίσουν αν συνέβη σε ένα γεγονός ή κατά τη διάρκεια αρκετών. Όπως και να έχει απαιτείται βαθύτερη κατανόηση του βραχώδους πλανήτη για να απαντηθούν τα διάφορα ερωτήματα.

diadrastika.com