Οι σκάλες από γρανίτη που ανεξήγητα έλιωσαν στον αρχαίο ναό της Hathor στην Αίγυπτο, σχηματίζοντας ροή λιωμένης πέτρας

Οι σκάλες από γρανίτη που ανεξήγητα έλιωσαν στον αρχαίο ναό της Hathor στην Αίγυπτο, σχηματίζοντας ροή λιωμένης πέτρας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το συγκρότημα Dendera Temple είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα στην Αίγυπτο. Το συγκρότημα καλύπτει περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Είναι επίσης ο τόπος της διάσημης “Λάμπας Dendera”, όπως ονομάζουν μία ανάγλυφη παράσταση που παραπέμπει σε μία αρχαία μακρουλή λάμπα.

Το κτίριο που κυριαρχεί στο συγκρότημα είναι ο κύριος ναός, που ονομάζεται ναός της Hathor και είναι αφιερωμένος στην θεά της αγάπης, της χαράς και της ομορφιάς.

Ωστόσο, ένα από τα πιο περίεργα και πιο συναρπαστικά μέρη του χώρου είναι οι σκάλες που οδηγούν στην οροφή του ναού: τα πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία φαίνονται να έχουν λιώσει από μία άγνωστη αιτία.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να έχει λιώσει στερεά πέτρινα σκαλοπάτια όπως αυτά. Οι θερμοκρασίες που θα ήταν απαραίτητες για να συμβεί αυτό σε στερεές και συμπαγείς πέτρες από γρανίτη όπως αυτές, θα έπρεπε να ήταν εξαιρετικά υψηλές.

Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά τα σκαλοπάτια, θα δείτε ότι δεν είναι η συνηθισμένη διάβρωση που προκαλείται από τα πόδια όταν την ανεβαίνουν ή την κατεβαίνουν μετά από χρόνια χρήσης, αφού το τμήμα του κέντρου της σκάλας, όπου συνήθως χρησιμοποιείται περισσότερο, είναι υψηλότερο από τις πλευρές ενώ παράλληλα υπάρχουν σημάδια ροής λιωμένου υλικού. 

Κάποιοι λένε ότι χτίστηκε σε μια μακρινότερη χρονική περίοδο και υποστηρίζουν ότι το “λιώσιμο” συνέβη εξαιτίας ενός πυρηνικού πολέμου στην αρχαία Αίγυπτο. Φυσικά, για αυτή τη θεωρία δεν έχουν βρεθεί καθόλου τεκμηριωμένα στοιχεία, ούτε είναι εύκολο να εξηγηθεί πως έλιωσαν μόνο τα σκαλιά, αλλά οι τοίχοι, γεμάτοι ανάγλυφες παραστάσεις στο συγκεκριμένο κλιμακοστάσιο, όπως και το υπόλοιπο κτίριο, παρέμεινα ανέπαφα από την θερμοκρασία μία πυρηνικής έκρηξης.

Μία, πιο κοντινή στην πραγματικότητα, θεωρία θα μπορούσε, ίσως, να είναι εκείνη που προτείνει ότι τα σκαλοπάτια έλιωσαν εξαιτίας της πολύ υψηλής θερμοκρασίας που προκλήθηκε από την λεγόμενη Λάμπα της Dendera που, σύμφωνα με μία άλλη θεωρία ήταν μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας ικανή να φτάσει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες ώστε να μπορεί να λιώσει τα πετρώματα.

Ωστόσο, και εδώ, υπάρχουν κάποια θέματα που δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν απόλυτα την θερμοκρασία, καθώς δεν εξηγείται γιατί δεν έλιωσαν και οι τοίχοι του κλιμακοστασίου από όπου πέρασε, ούτε ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε χωρίς καούν και οι άνθρωποι που την μετέφεραν.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια άλλη θεωρία που να εξηγεί το φαινόμενο καλύτερα; Εσείς τι νομίζετε;

Παρακολουθήστε και το βίντεο για να έχετε καλύτερη και αναλυτικότερη εικόνα στις “λιωμένες σκάλες”:

Las escaleras de granito derretido en el Templo de Hathor, Egipto

diadrastika.com