Το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

[13/09/2019 - 15:45]

Το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

Το λίπος στην κοιλιά, δηλαδή το σπλαχνικό λίπος, περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, με πάνω από 325.000 συμμετέχοντες, δείχνει ότι το σπλαχνικό λίπος αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών περισσότερο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Συγκεκριμένα, μόλις ένα επιπλέον κιλό σπλαχνικού λίπους, μπορεί επταπλασιάσει τον κίνδυνο μια γυναίκα να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Η ίδια ποσότητα σπλαχνικού λίπους σε έναν άνδρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για το σπλαχνικό λίπος 325.000 ανθρώπων, καθώς και τα γονίδια που εμπλέκονται στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας Torgny Karlsson, δήλωσε ότι ανέπτυξε μια απλή μέθοδο με την οποία υπολογίζεται η ποσότητα του σπλαχνικού λίπους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες κλινικές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 200 γονίδια που εμπλέκονται στη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, πολλά από τα οποία συνδέονται με το πόσο τρώει ή ασκείται κάποιος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα γονίδια συμβάλλουν σημαντικά στην κοιλιακή παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, σύμφωνα με το onmed.gr

Πηγή: Medical Express

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ