Μανιτάρια: Το αντικαρκινικό τρόφιμο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Μανιτάρια: Το αντικαρκινικό τρόφιμο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Ισχυρή προστασία από τον καρκίνο προσφέρουν τα μανιτάρια, ενώ η κατανάλωσή τους αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας όταν συνδυάζεται με τις ανάλογες αντικαρκινικές θεραπείες

Τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων καρκίνων. Διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και τη δράση των κυττάρων του. Μάλιστα, η αντικαρκινική δράση των εδώδιμων και φαρμακευτικών μανιταριών έχει μελετηθεί εκτεταμένα.

Μια μετα-ανάλυση δέκα μεγάλων μελετών για τον καρκίνο του μαστού, με συνολικά 6.890 περιστατικά, δημοσιεύθηκε το 2014 από μια ομάδα Κινέζων ερευνητών. Από τα στοιχεία που μελετήθηκαν, φάνηκε ότι η κατανάλωση μανιταριών προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού τόσο τις γυναίκες όσο και τις γυναίκες μετά από αυτήν. Όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση των μανιταριών τόσο μεγαλύτερη ήταν και η προστασία.

Στην αναφορά της, η επιστημονική ομάδα κατέληξε ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα μανιτάρια ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, κάνοντάς το πιο ικανό να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώνει.

Σε ορισμένες μελέτες, οι γυναίκες που έτρωγαν μανιτάρια είχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν. Τα μανιτάρια εμποδίζουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων του μαστού.

Τα μανιτάρια αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας όταν συνδυάζονται με θεραπείες κατά του καρκίνου

Τα εκχυλίσματα μανιταριών χρησιμοποιούνται στην Κίνα και την Ιαπωνία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Μειώνουν τις παρενέργειες αυτών των θεραπειών, όπως η ναυτία και η απώλεια μαλλιών.

Οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και του ορθού που έκαναν επεμβατική θεραπεία κατάφεραν να κρατήσουν την ασθένεια σε ύφεση και δεν νόσησαν για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν λάμβαναν εκχύλισμα μανιταριού. Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας που έγινε από μια ομάδα ιατρών από την Ιαπωνία ήταν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το εκχύλισμα μανιταριού έζησαν περισσότερο.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα – ygeiamou.gr

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

loading...