Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Με ένα βίντεο σπάει ο… μύθος! Το Bright Side μας εξηγεί γιατί τα αεροπλάνα συνήθως αποφεύγουν τον Ειρηνικό Ωκεανό για τα ταξίδια από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προς την Ασία.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως οι αποστάσεις από αυτή την «οδό» είναι μεγαλύτερες. και διαφέρει από εκείνους που τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από την Κάαμπα, το Παρίσι, τον Παρθενώνα, το Machu Picchu και άλλα μέρη

Η καμπυλότητα της Γης, το επιπλέον πλάτος του Ισημερινού και οι αεροχείμαρροι (jet streams) δυσχεραίνουν τις πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση απαιτεί περισσότερα καύσιμα και υψηλότερο κόστος.

Όπως μας εξηγεί το βίντεο, σε έναν δισδιάστατο χάρτη, το «ουράνιο τόξο» πορείας για να αποφύγει κανείς τον Ειρηνικό, μπορεί να μοιάζει μεγαλύτερη διαδρομή, αλλά δεν είναι.

Αυτό, γιατί η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, και έτσι, μια ευθεία γραμμή θα ήταν εντελώς διαφορετική σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, δηλαδή η καμπυλότητα της Γης και το επιπλέον εξισωτικό πλάτος της, σημαίνει ότι η καμπύλη προς τους πόλους είναι μικρότερη, σε σχέση με την «ευθεία» γραμμή, ακριβώς πάνω από τον Ειρηνικό.

Ακόμη, η πορεία κυκλικά, περιμετρικά του Ειρηνικού, είναι ασφαλέστερη λόγω αποφυγής των ισχυρών jetstreams, που δημιουργούν αναταράξεις πολύ πιο ισχυρές από τις συνηθισμένες.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε αναλυτικότερα τι ακριβώς συμβαίνει:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Why Planes Don’t Fly Over the Pacific Ocean

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Πηγή: news247.gr και now.com

loading...