Οι Μάγιας επηρέασαν το περιβάλλον, δημιούργησαν τη δική τους κλιματική αλλαγή που τους εξαφάνισε, προτείνουν επιστήμονες

Οι Μάγιας επηρέασαν το περιβάλλον, δημιούργησαν τη δική τους κλιματική αλλαγή που τους εξαφάνισε, προτείνουν επιστήμονες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρώην αγρότες των Μάγιας μπορεί να πυροδότησαν τη δική τους εκδοχή της κλιματικής αλλαγής και συνέβαλαν στη δική τους απώλεια.

Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία στη Μπελίζ ότι οι λαοί της Κεντρικής Αμερικής χρησιμοποίησαν αντιπεριβαλλοντικές τεχνικές για να σκάψουν κανάλια και να φτιάξουν υγρότοπους.

Τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Μάγια, μεταξύ 1800 και 1000 ετών πριν, είχαν δημιουργήσει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον τους από ό, τι είχαν σκεφτεί ποτέ προηγουμένως, οι ερευνητές και οι ειδικοί επιστήμονες.

Καθώς δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ίσως είχαν επιδεινώσει τόσο τις συνθήκες σε τέτοιο βαθμό που συνέβαλαν στην ξηρασία που θα κατέστρεφε τον πολιτισμό τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας πρότειναν τη θεωρία τους βασισμένη σε εναέριες σαρώσεις και εικόνες από τις αγροτικές εκτάσεις των Μάγια που έχουν μείνει κάτω από το έδαφος.

Ανακάλυψαν ότι ένας υγρότοπος γνωστός ως “Πουλιά του Παράδεισου” στη βορειοδυτική Μπελίζ ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος από ό, τι είχαν εκτιμήσει προηγουμένως, ενώ βρήκαν επίσης ένα άλλο παρόμοιο συγκρότημα που ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Βαθμίδες άρδευσης και κανάλια εντοπίστηκαν στους υγρότοπους ενώ μερικές φορές φαίνεται να θυσίαζαν το δάσος για να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο προκειμένου να τους κατασκευάσουν.

Αυτές οι διαδικασίες επιδεινώθηκαν όταν οι Μάγια επιχείρησαν να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα – κυρίως στην άνοδο των επιπέδων της θάλασσας – πριν από περίπου 1.800 χρόνια.

Αν και οι υγροβιότοποι είναι χρήσιμοι για τον έλεγχο και τη διατήρηση του νερού προς χρήση κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, ωστόσο περιέχουν φυτά που παράγουν υψηλά επίπεδα μεθανίου, ένα αέριο του λεγόμενου “θερμοκηπίου”.

Παράλληλα, οι αγρότες των Μάγιας είχαν επίσης διοχετεύσει διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα με την καύση της βλάστησης ώστε να καθαρίσουν το χώρο για τα κανάλια τους.

“Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε το πλήρες ανθρώπινο αποτύπωμα [στα] τροπικά δάση”, δήλωσε ο Dr. Tim Beach, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτά τα τεράστια και πολύπλοκα δίκτυα υγροτόπων μπορεί να έχουν αλλάξει το κλίμα πολύ πριν από την εκβιομηχάνιση και … ακόμη και αυτές οι μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν θερμάνει τον πλανήτη. “

“Αυτό δίνει μια συγκρατημένη προοπτική για τη σειρά των μεγάλων αλλαγών που σημειώθηκαν τον τελευταίο αιώνα και επιταχύνουν στο μέλλον” .

Ο Dr. Beach και οι συνεργάτες του μάλιστα πρότειναν ότι οι έντονες αλλαγές στο τοπίο ίσως ήταν η αρχή του σύγχρονου τρόπου ζωής, στον οποίο η ανθρωπότητα έχει μεγαλύτερη επιρροή στο φυσικό περιβάλλον.

Γενικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ντόπιοι Αμερικανοί βρέθηκαν σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες όταν τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν περίπου 3.000 χρόνια πριν, ενώ αργότερα, μετά από 2.000 χρόνια, σημειώθηκε ξηρασία. Οι Μάγια προσπάθησαν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, μετατρέποντας τα δάση σε υγρότοπους.

Η μετανάστευση μεγάλου πληθυσμού οδηγήθηκε από έλλειψη τροφίμων και οι Μάγια άρχισαν να επεκτείνουν το δίκτυο των καναλιών. Σε αυτά τα σημεία ανακαλύφθηκαν ίχνη καλλιεργειών που καλλιεργήθηκαν μόνο μία φορά. Όμως, το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο καναλιών οδήγησε στην εκπομπή τεράστιου όγκου μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι τον 9ο αι. οι ντόπιοι Αμερικανοί ήταν σε σοβαρή παρακμή: ο πληθυσμός μειωνόταν ταχέως, οι κάτοικοι έφευγαν και το σύστημα των καναλιών καταστράφηκε.

Από αυτή την άποψη, οι επιστήμονες έχουν αρκετές υποθέσεις που εξηγούν την παρακμή του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια: έλλειψη νερού και γόνιμης γης, επιδημίες ή, ακόμα ότι κατακτήθηκαν από άλλους λαούς.

diafdrastika.com

loading...