Ο ουρανός στην Ιαπωνία βάφτηκε ένα απόκοσμο βιολετί χρώμα λίγο πριν χτυπήσει ο τυφώνας Hagibis

[13/10/2019 - 13:02]

Ο ουρανός στην Ιαπωνία βάφτηκε ένα απόκοσμο βιολετί χρώμα λίγο πριν χτυπήσει ο τυφώνας Hagibis

O τυφώνας Hagibis, που πολλοί τον συγκρίνουν με τον ισχυρό τυφώνα Ida, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του 1.269 νεκρούς στην Ιαπωνία το 1958, έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα σεισμός 5,3 Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή. Πριν τα φαινόμενα που συνδέονται με τον τυφώνα αρχίσουν να σφυροκοπούν το Τόκιο ο ουρανός πήρε μαβιά χρώματα.-d-

Ιάπωνες πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες του ουρανού που, λίγες ώρες πριν χτυπήσει ο τυφώνας, είχε πάρει ένα βαθύ βιολετί χρώμα.

Ο μωβ ουρανός είναι ένα φαινόμενο που συχνά προηγείται ή ακολουθεί ένα μεγάλο τυφώνα, όπως αναφέρει η Daily Express. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο μωβ ουρανός είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται «σκέδαση». Η σκέδαση συμβαίνει όταν τα μόρια και τα μικρά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την κατεύθυνση του φωτός, προκαλώντας διασκορπισμό του φωτός, όπως αναφέρει το iefimerida.gr

Οι μεγάλες καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις τείνουν να απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα χρώματα του ουρανού πιο ζωηρά. Υπό κανονικές συνθήκες στον ουρανό υπάρχουν μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία απορροφούν περισσότερο φως και διασκορπίζουν τα μήκη κύματος του φωτός πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα ο ουρανός να παίρνει απαλές αποχρώσεις.

Ο μετεωρολόγος Lauren Rautenkranz εξήγησε το φαινόμενο όταν εντοπίστηκε στη Φλώριντα μετά τον τυφώνα Μάικλ το 2018. «Καθώς το ηλιακό φως φθάνει στη Γη, τα περισσότερα από τα χρώματα του φάσματος είναι σε θέση να φτάσουν στην επιφάνεια της γης χωρίς διακοπή. Αλλά τα βραχύτερα μήκη κύματος, όπως το μπλε και το μωβ, διασκορπίζονται προς πάσα κατεύθυνση, το φως αναπηδά από σωματίδιο σε σωματίδιο μέχρι τελικά να φτάσει στα μάτια μας».

Κανονικά, είπε, τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο το μπλε, επειδή το βιολετί είναι το μικρότερο μήκος κύματος του χρωματικού φάσματος .Αλλά πριν από μια μεγάλη καταιγίδα, οι συνθήκες είναι σωστές για να κάνει την εμφάνισή του το μωβ χρώμα. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει υγρασία, τα σύννεφα βρίσκονται κοντά στο έδαφος και, αν ο ήλιος ανατέλει ή δύει μπορούμε να δούμε το πραγματικό χρώμα του ουρανού.

Η Rautenkrantz δήλωσε: «Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στα μάτια μας να βλέπουν τα αληθινά χρώματα του ουρανού, δεδομένου ότι η βιολετί είναι εκεί αρχικά, απλά δεν το βλέπουμε συνήθως. Το φως διασκορπίζεται στον υγρό αέρα, προκαλώντας το μαγικό μωβ χρώμα», σύμφωνα με το iefimerida.gr αλλά και τις εικόνες που βλέπετε στα παρακάτω τουίτς:

Διαβάστε τη συνέχεια

loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ