Βρήκαν την προέλευση του δεύτερου διαστρικού αντικειμένου και ο τρόπος που έφτασε δημιουργεί απορίες

Βρήκαν την προέλευση του δεύτερου διαστρικού αντικειμένου και ο τρόπος που έφτασε δημιουργεί απορίες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Για δεύτερη φορά, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα διαστρικό αντικείμενο που διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα. Μόνο που αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξέρουν από πού έρχεται. Επιπλέον, όμως, υπάρχει κάτι που φαίνεται να τους μπερδεύει.

Ο Γκενάντι Μπόρισοφ, ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που δουλεύει με το δικό του τηλεσκόπιο στην Κριμαία, είδε για πρώτη φορά τον διαστρικό κομήτη στις 30 Αυγούστου.

Η ανακάλυψή του αποτέλεσε το αντικείμενο του πρώτου διαστρικού επισκέπτη που ανακαλύφθηκε μετά το μακρόστενο ‘Oumuamua’ που πέρασε από το Ηλιακό μας Σύστημα το 2017.

Μια ομάδα Πολωνών ερευνητών έχει υπολογίσει τη διαδρομή που έλαβε ο νέος αυτός κομήτης, γνωστός ως Comet 2I / Borisov, για να φτάσει στο βαρυτικό πεδίο του Ήλιου μας.

Και αυτό το μονοπάτι οδηγεί σε ένα δυαδικό σύστημα αστέρων με ένα κόκκινο νάνο 13,15 έτη φωτός μακριά, γνωστό ως Kruger 60.

Μετά την ανάκτηση της τροχιάς του κομήτη του Borisov μέσω του διαστήματος, συμπεραίνεται ότι πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια το αντικείμενο πέρασε μόλις 5,7 έτη φωτός από το κέντρο του Kruger 60, κινούμενο σε μόλις 2,13 μίλια ανά δευτερόλεπτο (3,43 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο).

Αυτό, με ανθρώπινες γνώσεις και όρους, είναι πολύ γρήγορο: Η μέγιστη ταχύτητα του X-43A Scramjet, ενός από τα ταχύτερα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ, (τρέχει με 2,133,2 μίλια ανά ώρα, δηλαδή 3,530 χιλιόμετρα την ώρα – όσο υπολογίστηκε και η ταχύτητα του κομήτη) δεν μπορεί να ξεπεράσει τη βαρύτητα του ήλιου για να ξεφύγει από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν ο κομήτης κινούνταν τόσο αργά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 6 έτη φωτός από το Kruger 60, τότε πιθανότατα δεν περνούσε απλά από εκεί. Πιθανότατα προέρχεται από εκεί.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τι μπορεί να συνέβη; Σε κάποια χρονική στιγμή στο μακρινό παρελθόν, ο κομήτης του Μπορίσοφ περιστρέφεται γύρω από αυτά τα αστέρια με τον ίδιο τρόπο που οι κομήτες κάνουν στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Ο Ye Quanzhi, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Maryland, αλλά ειδικός στους κομήτες, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε στο Live Science ότι τα στοιχεία που έθεσε ο κομήτης 2I / Borisov στο Kruger 60 είναι αρκετά πειστικά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής.

“Αν έχετε ένα διαστρικό κομήτη και θέλετε να ξέρετε από πού προήλθε, τότε θέλετε να ελέγξετε δύο πράγματα”, είπε. “Πρώτα απ ‘όλα, ο κομήτης είχε μικρή απόσταση από το πλανητικό σύστημα: γιατί αν έρχεται από εκεί, τότε η τροχιά του πρέπει να διασταυρωθεί με τη θέση αυτού του συστήματος”.

Αν και τα 5.7 έτη φωτός μεταξύ του νέου κομήτη και του Kruger μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα από ένα “μικρό χάσμα” – σχεδόν 357.000 φορές η απόσταση της Γης από τον ήλιο – είναι αρκετά κοντά για να θεωρηθεί “μικρό” για αυτούς τους υπολογισμούς, είπε. 

“Δεύτερον,” πρόσθεσε, “συνήθως οι κομήτες εκτοξεύονται από ένα πλανητικό σύστημα λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με μεγάλους πλανήτες στο σύστημα”.

Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ένας μεγάλος πλανήτης μπορεί να μοιάζει με τον Δία που μπορεί να τον εκσφενδονίσει σε μια σύντομη, μερική τροχιά και στη συνέχεια να τον πετάξει προς τον διαστρικό χώρο.

“Αυτή η ταχύτητα εκτόξευσης έχει ένα όριο”, είπε. “Δεν μπορεί να είναι άπειρο, επειδή οι πλανήτες έχουν μια ορισμένη μάζα”, και η μάζα ενός πλανήτη καθορίζει πόσο δύσκολα (ή εύκολα) μπορεί να ρίξει έναν κομήτη εκτός. “Ο Δίας έχει αρκετή μάζα”, πρόσθεσε, “αλλά δεν μπορείτε να έχετε έναν πλανήτη με 100 φορές πιο πολύ μάζα από τον Δία, γιατί τότε θα ήταν ένα αστέρι”.

Η μάζα θέτει ένα ανώτατο όριο στις ταχύτητες των κομητών που διαφεύγουν από τα συστήματα αστέρων, και οι συγγραφείς αυτής της δημοσίευσης έδειξαν ότι ο Comet 2I / Borisov έπεσε στην ελάχιστη ταχύτητα και την απόσταση από το Kruger 60 για να υποδηλώσει ότι προέρχεται από εκεί – εφόσον οι υπολογισμοί της τροχιάς του είναι σωστοί.

Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου ήταν προσεκτικοί για να επισημάνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει ακόμη να θεωρηθούν πειστικά.

Λίγο μπερδεμένα ακούγονται όλα αυτά και μας δίνουν την εντύπωση ότι αφήνουν κάποιο υπονοούμενο… όπως ότι ο κομήτης ξέφυγε με μικρότερη ταχύτητα από όση μπορούσε να του δώσει εκείνο το ηλιακό σύστημα; Ίσως και όχι, μιας και δεν είμαστε αστρονόμοι για να τους καταλάβουμε! Αλλά περιμένουμε νεότερα. Εσείς τι πιστεύετε για όλο αυτό;

diadrastika.com