Σπάνιο αλλόκοσμο θέαμα τεράστιας σφαίρας με χιλιάδες αυγά καλαμαριού στον ωκεανό (video)

Σπάνιο αλλόκοσμο θέαμα τεράστιας σφαίρας με χιλιάδες αυγά καλαμαριού στον ωκεανό

Υδροβιολόγοι ερευνητές ανακάλυψαν μια τεράστια υποβρύχια σφαίρα από ζελατίνη, εντός των Νορβηγικών Φιόρδ, που περιείχε εκατ. αυγά καλαμαριού.

Σύμφωνα με το National Geographic, η διαφανής σφαίρα έχει μέγεθος που ξεπερνά τα 2 μέτρα σε διάμετρο και εμπεριέχει χιλιάδες αυγά δεκάποδων καλαμαριών, όπως αναφέρει το sputniknews.gr

​Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς η σφαίρα μεγάλωσε σε τέτοιο μέγεθος, καθώς σπανίως συναντώνται τέτοιες σφαίρες στους ωκεανούς, αλλά θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ξεκινά με πολύ μικρότερο μέγεθος και σιγά-σιγά αναπτύσσεται καθώς εναποτίθενται ολοένα και περισσότερα αυγά καλαμάρια.

Μάλιστα, πίσω στα 2015, σύμφωνα με το National Geographic, στις ακτές της Τουρκίας είχε ανακαλυφθεί μια παρόμοια σφαίρα, με διάμετρο που ξεπερνούσε τα 4 μέτρα, και περιείχει εκατ. μωρά κόκκινα καλαμάρια.

Η ζελατινώδης ουσία που περιβάλλει τα αυγά σκοπεύει στην προστασία τους από βακτήρια και μολύνσεις, με τους επιστήμονες να έχουν παρατηρήσει ότι σε εκτροφές καλαμαριών σε εργαστήρια, χωρίς το περίβλημα από «τζελ», τα καλαμάρια πλήττονται από ασθένειες.

Από τη στιγμή που αυτή σφαίρα από ζελατίνη δημιουργείται, παρασύρεται από τα υδάτινα, υποβρύχια ρεύματα στον ωκεανό. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σφαίρα από τη δημιουργία της κι έπειτα, σιγά-σιγά, βυθίζεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μωρά καλαμάρια δεν εκκολάπτονται, προτού η τεράστια σφαίρα από ζελατίνη που τα προστατεύει δεν βυθιστεί σε μεγάλα βάθη, που φτάνουν έως και τα 165 μέτρα, σύμφωνα με το sputniknews.gr

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Giant Ball of Squid Mucus Discovered by Divers | National Geographic

loading...