Τεχνητό Κρέας έρχεται από το διάστημα για όλους τους ανθρώπους

Τεχνητό Κρέας έρχεται από το διάστημα για όλους τους ανθρώπους

Ότι το  τεχνητό κρέας εργαστηρίου προωθείται σε όλον τον πλανήτη, το γνωρίζαμε. Πως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε τεχνητό κρέας στο διάστημα, στο πλαίσιο ενός πειράματος της ισραηλινής Aleph Farms στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πρώτη φορά το μαθαίνουμε και μαζί με εμάς και όλοι εσείς.

Όπως αναφέρει το Space.com, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η εταιρεία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια «βοδινής μπριζόλας» ή ακόμα και ολόκληρων κομματιών τεχνητού κρέατος από κύτταρα- στην συγκεκριμένη περίπτωση βοδινά κύτταρα- σε εργαστήριο, αξιοποιώντας παράλληλα τεχνολογία 3D εκτύπωσης.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό τεχνητό κρέας πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Πως φτιάχνεται, πόσο θα κοστίζει

Στον Guardian διαβάζουμε πως «κύτταρα βοδινού συγκεντρώθηκαν από την γη και μεταφέρθηκαν στο διάστημα, όπου αναπτύχθηκαν σε μικρής σκάλας μυϊκό ιστό, με την χρήση 3D βιοεκτυπωτή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η σχετική επιστημονική ομάδα πέτυχε «proof of concept»!

Τουτέστιν, κατάφεραν να παράξουν ένα μικρό κομμάτι μυϊκού ιστού αγελάδας στον διαστημικό σταθμό. Το πείραμα έλαβε χώρα σε έναν 3D βιοεκτυπωτή της 3D Bioprinting Solutions.

Η βιοεκτύπωση (bioprinting) συνιστά μία διαδικασία κατά την οποία βιολογικά υλικά, εν προκειμένω κύτταρα από ζώα, συνδυάζονται με παράγοντες ανάπτυξης και μια «βιομελάνη», προκειμένου να εκτυπωθούν σε στρώματα.

«Ο 3D βιοεκτυπωτής διαθέτει μια μαγνητική δύναμη η οποία συγκέντρωσε τα κύτταρα σε έναν μικρής κλίμακας ιστό, που είναι αυτό από το οποίο αποτελείται το κρέας» ανέφερε στο Space.com ο Γιοάβ Ράισλερ, external relations manager της Aleph Farms, διαβάζουμε στην «Ναυτεμπορική».

Μέσω της βιοεκτύπωσης λοιπόν θα δημιουργείται τεχνητό κρέας και έτσι δεν θα σφαγιάζονται ζώα, όπως επιδιώκουν οι «βιγκανιστές» και όσοι βρίσκονται από πίσω τους, με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία να δεχθεί πλήγμα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Γιατί όμως τώρα παράγουν τεχνητό κρέας και στο διάστημα;

Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική:

Αν και η 3D βιοεκτύπωση έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί στη Γη για διάφορα πράγματα, λειτουργεί διαφορετικά στο διάστημα. «Η ωρίμανση των βιοεκτυπωμένων οργάνων και ιστών σε μηδενική βαρύτητα προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε συνθήκες γήινης βαρύτητας. Ο ιστός εκτυπώνεται από όλες τις πλευρές ταυτόχρονα, σαν να φτιάχνεις μια χιονόμπαλα, ενώ οι περισσότεροι άλλοι βιοεκτυπωτές τον δημιουργούν στρώμα με στρώμα.

Στην Γη τα κύτταρα πέφτουν πάντα προς τα κάτω. Σε μηδενική βαρύτητα κρέμονται στο διάστημα και αλληλεπιδρούν μόνο μεταξύ τους. Η εκτύπωση στρώμα- στρώμα με βαρύτητα απαιτεί μια δομή υποστήριξης. Η εκτύπωση στη μηδενική βαρύτητα επιτρέπει τη δημιουργία του ιστού μόνο με κυτταρικό υλικό, χωρίς ενδιάμεση υποστήριξη» πρόσθεσε ο Ράισλερ.

Άρα, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, στο διάστημα το τεχνητό κρέας δημιουργείται γρηγορότερα και άρα θα προωθείται μαζικότερα στην γη.

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Οι επιστήμονές κατονομάζουν ακόμα έναν λόγο που το τεχνητό κρέας πρέπει να καλλιεργηθεί στο διάστημα:

«Στο διάστημα δεν χρειαζόμαστε 10.000 ή 15.000 λίτρα νερού για να παράγουμε ένα κιλό βοδινού» αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, ο Ντιντιέ Τουμπιά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η λογική πίσω από τις προσπάθειες για δημιουργία κρέατος «άνευ σφαγής» στο διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, καθώς θεωρείται πως η κτηνοτροφία συμβάλλει στο όλο πρόβλημα. «Ο πλανήτης μας φλέγεται και δεν έχουμε άλλον σήμερα.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως θα παραμείνει ο ίδιος γαλάζιος πλανήτης που γνωρίζουμε και για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο Ράισλερ- προσθέτοντας πως η εταιρεία σκοπεύει, βασιζόμενη στην επιτυχία του πειράματος, να είναι σε θέση μέσα σε μερικά χρόνια να παράγει μοσχαρίσιες μπριζόλες σε «βιο-φάρμες» στη Γη, όπου το κρέας θα καλλιεργείται.

Ναυτεμπορική

Είπατε τίποτα;

Με πληροφορίες από space.com, Ναυτεμπορική, Guardian από το el.gr

Βιο-εκτύπωση: Όταν οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν κύτταρα αντί μελανιών – science

Aleph Farms to produce the first slaughter-free meat in space with 3D Bioprinting Solutions

https://youtu.be/t-_Zy-arDb0