Ξαφνική θέρμανση του αέρα πάνω από την Ανταρκτική μπορεί να φέρει περισσότερες πυρκαγιές τους επόμενους μήνες

Ξαφνική θέρμανση του αέρα πάνω από την Ανταρκτική μπορεί να φέρει περισσότερες πυρκαγιές τους επόμενους μήνες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε τον αέρα να ζεσταθεί πάνω από την Ανταρκτική πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ στη στρατόσφαιρα.

Η εκδήλωση αυτή, γνωστή ως «αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση», ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όταν η ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική άρχισε να υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με επιστήμονες της Αυστραλιανής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

“Το Γραφείο Μετεωρολογίας προβλέπει ότι είναι η ισχυρότερη θέρμανση της Ανταρκτικής έχει καταγραφεί ποτέ και πιθανότατα υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου 2002”, δήλωσε.

Η ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τον Νότιο Πόλο θερμαίνεται από περίπου -70 σε περίπου -25 ° C, δήλωσε ο μετεωρολόγος Andrew Watkins. Τώρα όμως: “Έχει αυξηθεί πάνω από 40° C περισσότερο από το κανονικό κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων,” όπως είπε ο Watkins και δήλωσε ότι το ασυνήθιστο αυτό γεγονός δεν πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το γεγονός προκαλείται από ένα συνδυασμό “διαταραχών” στις καιρικές συνθήκες που βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος, πρόσθεσε.

Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση είναι συχνή στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά καταγράφηκε μόνο σε άλλη περίπτωση, το 2002, στο νότιο ημισφαίριο. “Μπορεί να ζεσταθεί αρκετά γρήγορα αν λάβει τις σωστές επιρροές ή τις σωστές παρορμήσεις από κάτω που προκαλούνται από μεγάλα μετεωρολογικά συστήματα στην επιφάνεια ή από τον αέρα που πλήττει τα βουνά με κάποιο τρόπο”, δήλωσε ο Watkins.

Το ξαφνικό γεγονός της υπερθέρμανσης του στρατοσφαιρικού αέρα αναμένεται να φέρει θερμούς και ξηρούς ανέμους στην Αυστραλία τους επόμενους τρεις μήνες, λένε οι ερευνητές.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience, η ομάδα αύξησε τις θερμοκρασίες σε ένα μοντέλο που παρέχει προβλέψεις για το νότιο ημισφαίριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Αυστραλία θα έχει πιθανώς λιγότερη βροχή και θερμότερες θερμοκρασίες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

diadrastika.com

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

loading...