Γιατί οι Ασιάτες φοράνε τακτικά χειρουργικές μάσκες όπου κι αν βρίσκονται, πολύ πριν τον κοροναϊό

Γιατί οι Ασιάτες φοράνε τακτικά χειρουργικές μάσκες όπου κι αν βρίσκονται, πολύ πριν τον κοροναϊό

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εάν έχετε πάει ποτέ σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, ή αν έχετε δει κάποιους τουρίστες από εκεί, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει εκατοντάδες άτομα που φορούν χειρουργικές μάσκες. Τις φορούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε καφετέριες, στο δρόμο και στο γραφείο. Ποιος είναι ο λόγος;

Στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και το Βιετνάμ, οι ιατρικές μάσκες προσώπου έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό μέρος της καθημερινής ζωής τους. Ακόμα και στα μωρά τις φορούν.

Φαίνεται ότι ο πιο προφανής λόγος θα ήταν να μην κολλήσουν κάποια αρρώστια. Αν και δεν είναι μόνο αυτό, όλα ξεκίνησαν με το συγκεκριμένο σκεπτικό.

Φορώντας μια μάσκα δίνει ελάχιστη προστασία από τα μικρόβια, αν και υπάρχει η άποψη ορισμένων ότι οι ιοί δεν έχουν καμία δυσκολία να περάσουν μέσα από αυτές. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι.

Όταν είστε άρρωστοι, αφήνετε συνεχώς ένα ίχνος μικροβίων που μένουν πίσω από όπου κι αν πάτε: σε καθίσματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις πόρτες και στις χειρολαβές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση μασκών είναι μια κοινωνική “ανάγκη” από ευγένεια, για να μην κολλήσουν και άλλοι μαζί σας, στις χώρες αυτές.

Ένας άλλος λόγος είναι η ρύπανση του αέρα. Εάν ταξιδεύετε με ένα σκούτερ – και, σημειώστε: υπάρχουν εκατομμύρια από αυτά στο Βιετνάμ και την Κίνα – σίγουρα θα θελήσετε να φορέσετε μια μάσκα.

Οι μάσκες είναι επίσης αποτελεσματικές κατά των αλλεργιών. Το τέλος Φεβρουαρίου είναι η αρχή της εποχής αλλεργιών για τους ανθρώπους στην Ιαπωνία.

Σε αυτές τις ασιατικές χώρες, όπου οι χειμώνες μπορεί να είναι κρύος και παγωμένος, οι μάσκες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του προσώπου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι Ασιάτες, γενικότερα, φορούν μάσκες τόσο συχνά που έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό μέρος της γκαρνταρόμπας τους. Οι νέοι προσπαθούν να επιλέξουν ένα χρώμα μάσκας και ένα σχήμα που να ταιριάζει με το οutfit τους.

Ωστόσο, ύστερα από την πανδημία του κοροναϊού, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους έχει γίνει σχεδόν υποχρεωτική σε πολλές χώρες του πλανήτη που πλήττονται από τον νέο ιό, οπότε τείνει να γίνει, επίσης, μία παγκόσμια μόδα με εικόνες από αγαπημένα συγκροτήματα, σίριαλ, ταινίες, αλλά και αλλά και άλλες παραστάσεις της καθημερινότητάς μας.

Παρακολουθήστε και το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα:

Why Asians Always Wear Masks

diadrastika.com