Γιατί τα πλοία κινούνται αργά ενώ οι μηχανές τους αντέχουν για μεγαλύτερες ταχύτητες

Γιατί τα πλοία κινούνται αργά ενώ οι μηχανές τους αντέχουν για μεγαλύτερες ταχύτητες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Υπάρχουν πλοία σχεδόν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ενώ εξυπηρετούν και διαφορετικούς σκοπούς. Από μηχανοκίνητα πλοία έως γιοτ και από ένδοξα πολεμικά μέχρι ογκώδη πλοία μεταφοράς κόσμου, εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια.

Όλα όμως μοιράζονται μία ποιότητα: οι μηχανές τους φαίνονται υπερβολικά ισχυρές, ωστόσο δεν φαίνεται να αποδίδουν την ταχύτητα που θα περίμενε κανείς από αυτή τη δύναμη.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι λίγο παράδοξη των προσδοκιών: ένα μεγάλο σκάφος μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό σε μια εβδομάδα, αλλά ένα φορτηγό πλοίο θα χρειαστεί περισσότερες από δύο εβδομάδες για να κάνει το ίδιο πράγμα.

Γενικά, τα πλοία καθυστερούν μόνο και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να πάνε πιο γρήγορα από όσο θα μπορούσαν. Θυσιάζουν την ταχύτητα για καλύτερη χωρητικότητα

Οι κινητήρες των μεγάλων πλοίων είναι τεράστιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που καταλαμβάνουν ολόκληρα δωμάτια και καταπίνουν τόνους καυσίμων κάθε μέρα, επειδή στο περιβάλλον της θάλασσας κάθε πλοίο χρειάζεται περισσότερη δύναμη για να κινηθεί σε αυτό.

Έπειτα, η θάλασσα δεν είναι πάντα ήρεμη, υπάρχουν ρεύματα και συνθήκες που μεγαλώνουν την αντίσταση στην κίνηση ενός πλοίου.

Και όλο αυτό εξαρτάται από την χωρητικότητα του πλοίου, από το τι μεταφέρει, αν είναι άδειο ή γεμάτο, από το αν είναι σχεδιασμένο να παράγει κύματα γύρω του ή όχι ώστε η ταχύτητά τους να μην επηρεάζεται από αυτά.

Παρακολουθήστε και το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Why Cruise Ships Are So Slow

loading...