Ολογράμματα ικανά να βλέπουν, να ακούν και να αισθάνονται δημιουργούν επιστήμονες

Ολογράμματα ικανά να βλέπουν, να ακούν και να αισθάνονται δημιουργούν επιστήμονες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα ολογράμματα είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν, όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες που έχουν δημιουργήσει το πρώτο ολόγραμμα που είναι ικανό να βλέπει, να ακούει και να αισθάνεται σαν άνθρωπος!

Έχουμε δει ολογράμματα ανθρώπινων οργάνων, ζώων σε τσίρκα, ακόμη και νεκρών καλλιτεχνών που αναβίωσαν χάρη σε αυτά τα τρισδιάστατα “κινούμενα σχέδια”.

Αλλά δεν έχουμε δει μόνο ολογράμματα σπουδαίων μουσικών που έχουν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό. Το απίστευτο σε όλα αυτά είναι πως έχουμε επίσης τη δυνατότητα να δούμε τα ολογράμματα από το Star Wars στην πραγματική ζωή. Δηλαδή την επιστημονική φαντασία να γίνεται μία εφικτή πραγματικότητα!

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sussex βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν ολόγραμμα αιχμής που δεν μπορεί μόνο να δει, αλλά και να ακούσει και να αισθανθεί.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο στο περιοδικό Nature, παρουσιάζοντας τη νέα συσκευή που ονόμασαν “Multimodal Acoustic Trap Display (MATD)”.

Ο μηχανισμός λειτουργεί με κύματα υπερήχων για να παγιδεύει και να μεταφέρει μία “τρίχα” πολυαιθυλενίου πλάτους δύο χιλιοστών στον αέρα.

Το Computing εντοπίζει το σχήμα ενός αντικειμένου σε τρεις διαστάσεις, ενώ οι λυχνίες LED λάμπουν με κόκκινο, πράσινο και μπλε φως.

Επειδή ο υπολογιστής λειτουργεί τόσο γρήγορα, το ανθρώπινο μάτι βλέπει μόνο την πλήρη μορφή, κάτι σαν να βλέπει μια γρήγορη σειρά σταθερών καρέ που μοιάζει με μια κινούμενη εικόνα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

“Το πρωτότυπό μας κάνει το ίδιο με ένα σωματίδιο χρώματος που μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα οπουδήποτε σε 3D χώρο, όπου με την πρώτη ματιά βλέπετε μια ογκομετρική εικόνα στον αέρα”, δήλωσε ο ερευνητής Ryuji Hirayama σε ένα δελτίο τύπου.

Ολογράμματα με αισθήσεις και… αισθήματα

Η χρήση κυμάτων υπερήχων επιτρέπει στη συσκευή να παράγει ηχητικό θόρυβο, καθώς και φυσική αίσθηση.

“Ακόμη και αν δεν ακούγεται σε εμάς, ο υπέρηχος παραμένει ένα μηχανικό κύμα και μεταφέρει ενέργεια στον αέρα”, δήλωσε ο ερευνητής Diego Martínez Plasencia στο δελτίο τύπου.

“Το πρωτότυπό μας κατευθύνει και εστιάζει αυτή την ενέργεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να διεγείρει τα αυτιά σας για να ακούσετε τον ήχο ή να τονώσει το δέρμα σας για να σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενοι”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές αναμένουν μελλοντικές εκδόσεις της συσκευής χρησιμοποιώντας πολλούς λογαριασμούς για να δημιουργήσουν ακόμα πιο λεπτομερή ολογράμματα. Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι σχετικά οικονομική.

“Το MATD δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους και εμπορικά διαθέσιμα εξαρτήματα”, δήλωσε ο Hirayama. “Πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύς χώρος για να αυξήσουμε την ικανότητα και τις δυνατότητές τους”.

Τι θα συναντήσουμε τα επόμενα χρόνια;

Βλέπουμε την τεχνολογική αλλαγή του 21ου αιώνα, όπως… κάτι σαν αυτό που συνέβη στη Βιομηχανική Επανάσταση του δέκατου ένατου αιώνα, αλλά στον μέγιστο εκθέτη της.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τα ολογράμματα ήρθαν για να μείνουν και να μην σας φανεί παράξενο, αν κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα πιάνουμε ψιλή κουβεντούλα με ένα ολόγραμμα που θα διαθέτει και τεχνητή νοημοσύνη, θα το αγκαλιάζουμε, θα πηγαίνουμε βόλτα και, γενικότερα, θα κάνει ό,τι ένας άνθρωπος μόνο που θα είναι ολόγραμμα, κάτι άυλο που θα αγγίζει και θα αγγίζεται, αλλά δεν θα είναι ούτε καν ρομποτ! Υπερβολή; Ποιός ξέρει;…

Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί για να δείτε και να μάθετε περισσότερα:

CREAN HOLOGRAMAS CAPACES DE VER, OÍR Y SENTIR

diadrastika.com