Πως να αποκτήσουμε φωτογραφική μνήμη από το σπίτι μας

Πως να αποκτήσουμε φωτογραφική μνήμη από το σπίτι μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τι ακριβώς είναι η φωτογραφική μνήμη; Μπορούμε να την αποκτήσουμε με εύκολο τρόπο; Υπάρχουν βασικές τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν κάθε μνήμη, ακόμα και από το σπίτι μας.

Το να έχει κάποιος “φωτογραφική μνήμη” θα ήταν εξαιρετικά βολικό, στην καθημερινή ζωή μας, όπως για παράδειγμα να κάνετε με επιτυχία τα ψώνια σας από μνήμης και όχι από μία λίστα.

Η φωτογραφική μνήμη είναι η δυνατότητα ανάκλησης εικόνων από τη μνήμη, ζωηρά και με ακρίβεια, χωρίς τη χρήση μνημονικής συσκευής.

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορείτε να αναπτύξετε φωτογραφική μνήμη, άλλοι λένε, ότι γίνεται αλλά με πολλή δουλειά και ότι μπορείτε να αναπτύξετε μια φωτογραφική μνήμη ή τουλάχιστον να έρθετε πολύ κοντά στον επιθυμητό στόχο, γεγονός που μπορεί να κατακτήσει οποιαδήποτε ηλικία.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις όπως η τράπουλα, οι κάρτες ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, όπως με την παρατήρηση, την ανάγνωση αλλά και τη χρήση όλων των αισθήσεων – και των πέντε – μπορούν να βοηθήσουν.

Ορισμένοι από τους πρωταθλητές μνήμης μπορούν να απομνημονεύσουν μέχρι και 32 τράπουλες: ως προς την ταξινόμηση, το χρώμα, τον αριθμό, την εικόνα και τα χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι έχουν τις δικές τους μεθόδους για τη βελτίωση ή την ανάπτυξη των φωτογραφικών αναμνήσεων τους.

Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος, που μπορεί να γίνει εύκολα και από το σπίτι, είναι να πάρετε μια τράπουλα ή κάρτες από ένα επιτραπέζιο, όπου θα πρέπει, για αρχή, να ξεχωρίστε τρία φύλλα και να τα απομνημονεύσετε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η πιο διάσημη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τη βελτίωση της μνήμης είναι γνωστή ως The Memory Palace, το Παλάτι της Μνήμης.

Καθώς η μνήμη μας συνδέεται άμεσα με την όραση, ένας εύκολος τρόπος είναι ζωγραφίζουμε απλά σκίτσα στην λίστα για το σούπερ μάρκετ, να παρατηρήσουμε την βιβλιοθήκη μας, ή το ντουλάπι της κουζίνας, ή με τα ρούχα και τα παπούτσια, οπότε μετά από λίγο να προσπαθήσουμε να επιβεβαίωσουμε την σειρά που έχουν τα πράγματα.

Μπορεί αρχικά να μην θυμάστε την σωστή σειρά, αλλά σταδιακά δημιουργείται την λεγόμενη “κατασκευή του παλατιού σας”, οπότε με κάθε εξάσκηση πλησιάζεται όλο και περισσότερο στον επιθυμητό στόχο της φωτογραφικής μνήμης

Do This And You’ll Have a Photographic Memory

diadrastika.com

loading...