Εντόπισαν 28 ιούς, άγνωστους στην επιστήμη, σε παγετώνα του Θιβέτ, ηλικίας 15.000

Εντόπισαν 28 ιούς, άγνωστους στην επιστήμη, σε παγετώνα του Θιβέτ, ηλικίας 15.000

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το 1992, μια ομάδα ερευνητών συνέλεξε δείγματα πυρήνων πάγου από έναν παγετώνα στο οροπέδιο του Θιβέτ. Υπολόγισαν ότι ο πάγος ήταν περίπου 15.000 ετών. Μερικά από τα δείγματα αποθηκεύτηκαν εν ψυχρώ για μεταγενέστερη μελέτη.

Στη συνέχεια, το 2015, μια άλλη ομάδα συλλέγει δείγματα πυρήνων πάγου από τον ίδιο παγετώνα. Επίσης αποθηκεύτηκαν κρύα για μεταγενέστερη μελέτη. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Οχάιο και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley πραγματοποίησαν μέρος των προγραμματισμένων δοκιμών για τους πυρήνες, παρατηρώντας τι είδους οργανισμοί θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε αυτά.

Όταν οι ομάδες του 1992 και του 2015 συγκέντρωσαν αρχικά τα δείγματα πυρήνων πάγου, δεν εξασφάλισαν ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν δεν θα μολύνει τους πυρήνες που συλλέγουν.

Αυτό σήμαινε ότι οι ερευνητές της νέας μελέτης έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για να εξαλείψουν κάθε μόλυνση που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της αρχικής εκχύλισης και να εξασφαλίσουν ότι δεν εισήγαγαν οι ίδιοι μολυσματικές ουσίες.

Για να εξασφαλιστεί ένα παρθένο δείγμα, οι ερευνητές, που εργάζονται σε έναν παγετώνα, έπρεπε πρώτα να κοπεί τμήμα του εξωτερικού στρώματος κάθε δείγματος πυρήνα.

Στη συνέχεια, κάθε δείγμα πλύθηκε με αιθανόλη για να λιώσει περίπου μισή ίντσα πάγου. Καθένα πλύθηκε και πάλι με αποστειρωμένο νερό για να το λιώσει.

Η ομάδα δημιούργησε επίσης δείγματα δοκιμής επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία καθαρισμού στους πυρήνες πάγου που πρώτα είχαν καλυφθεί με γνωστούς ιούς και βακτήρια. Τα δείγματα που παρέμειναν θεωρήθηκαν παρθένα και έτοιμα για μελέτη.

Μια προσεκτική ματιά στους πρόσφατα καθαρισμένους πυρήνες πάγου αποκάλυψε την παρουσία 33 ομάδων ιών, 28 από τα οποία δεν είναι γνωστά στη σύγχρονη επιστήμη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα για το bioRxiv , σημείωσαν ότι οι ιοί που βρήκαν στους πυρήνες των δύο τόπων διέφεραν ο ένας από τον άλλο, πιθανότατα διότι αντιπροσώπευαν διαφορετικά χρονικά σημεία και συνεπώς διαφορές στο κλίμα.

Επισημαίνουν ότι το έργο τους θα μπορούσε να αυξηθεί σε σημασία καθώς ο πλανήτης ζεσταίνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και λιώνει τους παγετώνες, ενδεχομένως ενεργοποιώντας θανάσιμους ιούς, σύμφωνα με το phys.org

diadrastika.com

loading...